HALLE opent carnaval

C21

HALLE opent carnaval

Editiepajot_halle_prinsenpaar_foto_merckx
Archief Felix Merckx
 

Traditioneel opent carnaval Halle op 11 november om 11.11 uur met de opname van de prins van het vorige jaar in de ‘principolste societeit van Halle’, de Orde van Tastendeuvel. De avond ervoor wordt ook de prinses opgenomen in de orde van de princessen en dat is ‘schoenste societeit van Halle’. Dat is ook dit jaar met Prins Chris (De Greef! en prinses Cindy (Christiaens) het geval

In de grote carnavalsteden wordt op 11 november het officiële startschot gegeven. En waarom 11 november? De geschiedenis gaat hiervoor terug naar de tijd waar Napoleon de plak zwaaide. In die tijd waren alle wetten over gekheid gekend onder 11 artikelen. Sinds die tijd wordt het getal 11 aanzien als een gekkengetal. En de dag van vandaag is dat in het carnaval milieus nog zo. Op de 11de dag van de 11de maand, om 11 minuten na 11, wordt het seizoen officieel gestart.
De opname in hun respectievelijke orde is zeker geen formaliteit. Zowel de prins als de prinses worden aan tal van proeven onderworpen. Zij krijgen ook van hun respectievelijke orde sommige proeven die ze moeten voorbereiden.
Prinses Cindy wordt op zondag 10 november om 19.11 uur verwacht op de Halse Grote Markt met rond haar nek 11 verschillende foto’s van haar. Als schoenen moet zij een blauwe en een witte paardenbot aan hebben en op haar kop een hoedje met witte en blauwe pluimen. Ze moet vergezeld zijn van 11 kleermakers voorzien van al zijn attributen en verschillende stoffen; 11 mannelijke dansmarietjes, 11 boeren met een kruiwagen vol mest, 11 kangoeroes met 11 Vrie babykadeikes en 11 tirolers. Verder moet ze zaal Oud-Rodenen, waar de slotplechtigheid wordt gehouden versieren als Winterwonderland met sneeuw, ski hut, gepaste drank en gepaste muziek.
Haar prins moet zich op maandag 11 november melden om 9.11 uur aan café Deridder op de St. Rochusstraat. Hij moet vergezeld worden van 11 politici, 11 verpleegsters, 11 politieagenten. De verpleegsters is nog een verwijzing naar de stoet van verleden jaar, toen prins Chris zondagnacht met carnaval onwel is geworden. Als een echte prins heeft hij op de tanden gebeten en zich waardig gedragen tot dinsdagmorgen van carnaval.
Tussen hun vertrekplaats en de eindplaats in Oud-Rodenem, waar ze nog tal van proeven moeten doen, zullen ze onderweg ook nog door hun respectievelijke orde aan de tand gevoeld worden.
Met de opname van het prinsenpaar in hun respectievelijke orde is carnaval in Halle definitief van start. Het definitief hoogtepunt komt op 29, 30 en 31 maart wanneer de stoet door de straten trekt. Vooraleer dit het geval is, is er nog Halle op losse schroeven (11 januari), prinsenverkiezing (25 januari), prinsenverkiezing derde leeftijd (8 februari) verbranden van carnaval (15 maart) en het kindercarnaval ( 22 maart)
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 nov 2013
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief