HALLE - De geweren staan klaar voor de soldatenprocessie

C21

HALLE - De geweren staan klaar voor de soldatenprocessie

Editiepajot-ingezonden-geweren-soldatenprocessie-12042014
Ingezonden foto
 

Paasmaandag in Lembeek (21 april) eist niet zijn tol, maar wel zijn specifieke voorbereidingen, die de Sint-Veroonsmars met zich meebrengt. Voor het blazen van de reveille moeten de klaroenen blinken, maar moeten er ook charges gemaakt worden voor de geweren. Dat laatste is ondermeer het geval bij Soldatenclub Congo.

Het jaarlijks maken van de charges van Soldatenclub Congo is bijna “het figuurlijk startschot” van de laatste voorbereidingen. Dit gebeurt ten huize, onder streng toezicht, bij commandant Felix Gremmelprez.
Traditioneel roepen de soldatengroepen voor de Lembeekse Paasommegang hun manschappen op paasmaandag vanaf drie uur 's morgens. Dat gebeurt niet alleen met klaroengeschal, maar bij sommigen ook met geweerschoten.
Bij Soldatenclub Congo begint men er al om middernacht aan met een stevige maaltijd (spek met eieren). De reveilblazers verzamelen om middernacht aan het sas, waar ze spek met eieren voorgeschoteld krijgen. Het eerste schot wordt gelost om 1 uur stipt voor de woning van commandant Felix Gremmelprez. De Soldatenclub Congo gaan de manschappen wekken die ‘boven het water’ wonen en niet alleen hun manschappen maar ook deze van de vier regimenten. In totaal worden zo een 70 plaatsen aangedaan, en overal staat de tafel gedekt met eten en drank. Dat laatste wordt echter weinig gedaan...de dag is nog lang.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief