HALLE - Studenten nemen een dienst over in drie ziekenhuizen en draaien in teams een volledige maand de klok rond

C21

HALLE - Studenten nemen een dienst over in drie ziekenhuizen en draaien in teams een volledige maand de klok rond

Editiepajot_halle_kliniek_1_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_kliniek2_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

De laatstejaarsstudenten bachelor Verpleegkunde van de KAHO Sint-Lieven runnen vier weken de afdeling Locomotorische Revalidatie in het Sint-Maria ziekenhuis in Halle, het Thoracaal centrum van het AZ Sint-Blasius in Dendermonde en de afdeling Geriatrie in het OLV ziekenhuis in Aalst. Eén of twee student-hoofdverpleegkundige(n) per ziekenhuis zorgen om beurten voor een vlotte organisatie. Dit project “leerwerkplaats” moet de studenten nog beter voorbereiden op de arbeidsmarkt.

“Afgestudeerde studenten verpleegkunde hebben vaak nog een lange inlooptijd nodig vooraleer ze 100% op een dienst kunnen meedraaien”, steekt Hilde Boucqué, lector aan KAHO Sint-Lieven, van wal. “Het project ‘leerwerkplaats’ wil afgestudeerden beter voorbereiden op de praktijk”.
Studenten nemen alle taken waar, ook die van hoofdverpleegkundige
De studenten kunnen zich ook opgeven voor de functie van hoofdverpleegkundige. De studenten die zich inschreven voor het profiel van hoofdverpleegkundige moeten een sollicitatiegesprek voeren en worden door de HRM-afdeling onderworpen aan enkele tests. De geselecteerde studenten staan aan het hoofd van het team laatstejaarsstudenten Verpleegkunde van de KAHO Sint-Lieven.
Pieter-Jan Neetens ,student-hoofdverpleegkundige van de afdeling locomotorische revalidatie in het Sint-Maria ziekenhuis, legt uit: “Vorige week startte het project hier in het Sint-Maria ziekenhuis in Halle. Ik vind het een unieke ervaring! We worden goed begeleid, zowel door onze docenten als het ziekenhuispersoneel zelf. We worden nu ook niet bij het handje genomen, we hebben een grote vrijheid en verantwoordelijkheid. We staan zelf echt voor alles in. Het leuke aan dit project is dat we de veelzijdigheid van de job kunnen ervaren alsof we al écht in het werkveld staan”.
Het project is aan haar vierde jaar toe en de leerwerkplaats wordt ondertussen georganiseerd in drie verschillende ziekenhuizen. “We krijgen positieve reacties van de ziekenhuizen en ook de studenten zijn enthousiast. Het zijn zware weken voor hen, maar het is de beste vuurdoop als stap naar het echte werkveld”, zegt Hilde Boucqué.
Opmerkelijke evolutie
“We hebben de studenten tijdens de vorige leerwerkplaatsen zien groeien en openbloeien”, vertelt Nadia Van Camp. Zij is de begeleidende docent in het OLV Ziekenhuis in Aalst.
“De studenten staan steeds onder toezicht van een coachende verpleegkundige. Deze coach stuurde bij waar nodig”, legt de lector van de KAHO uit. “Dagelijks komen we vanuit de hogeschool langs om het project mee te begeleiden.
Leerproces voor iedereen

“We krijgen hier meer kansen dan op een gewone stage om te ervaren wat het is om een echte verpleegkundige te zijn. We kunnen patiënten volgen van opname tot ontslag en krijgen hierin veel vertrouwen van het ziekenhuis. De afgelopen weken hebben mijn keuze om verpleegkundige te worden alvast opnieuw bevestigd. We moeten de onderzoeken voor de patiënten regelen, meegaan met dokters, de wonden verzorgen, enzovoort. Verpleegkunde is echt een gevarieerd beroep”, vertelt Chloë Vandevelde, student verpleegkunde van KAHO Sint-Lieven.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jun 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief