HALLE - Werken aan kanaal beginnen in 2016 en duren tot 2030

C21

HALLE - Werken aan kanaal beginnen in 2016 en duren tot 2030

Editiepajiot_halle_kanaal_1_
Ingezonden foto
 
Editiepajiot_halle_kanaal_1_kl_
Foto's © Felix Merckx
Editiepajiot_halle_kanaal_2_kl_
Foto's © Felix Merckx
Editiepajiot_halle_kanaal_3
Zo zou de Zuidbrug er uitzien (Foto WWZ)
 
Editiepajiot_halle_kanaal_4
De Graankaai na de werken (Foto wwz)
 
Editiepajiot_halle_kanaal_5_foto_merckx_
Foto © Felix Merckx
 

De doortocht van het kanaal naar Charleroi in Halle krijgt de komende jaren een grondige facelift. Beheerder Waterwegen en Zeekanaal NV en de stad Halle hebbenofficieel het protocol ondertekend dat de krachtlijnen daarvoor vastlegt. Met de eigenlijke werken begint men in 2016 en zullen gedaan zijn in 2030.

Ondanks verschillende tussentijdse aanpassingswerken, stemt het kanaal vandaag echter niet meer overeen met de hedendaagse normen: moderne schepen van 1350 ton kunnen er wel gebruik van maken, maar de beperkte afmetingen en diepgang van de vaargeul vormen daarbij een constante belemmering. Daarenboven zijn de bruggen niet aangepast aan de huidige verkeersstromen en is de doorvaarthoogte onder de bruggen te beperkt om containervaart toe te laten. Het kanaal kan daardoor zijn rol als belangrijke doorvoeras op het Europese waterwegennet (het zogenaamde TEN-T-netwerk) onvoldoende vervullen, terwijl de kosten voor het onderhoud van de verouderde bruggen en sluizen hoog oplopen.

Om hieraan te verhelpen plant beheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) in samenspraak met de stad Halle grootscheepse moderniseringswerken. Globaal gezien wordt de kanaalbodem daarbij bijna twee meter verdiept en wordt de vaarwegbreedte vergroot tot 28 meter in het stadscentrum en onder de spoorwegbruggen en 40 meter buiten de stadskern. Verdere ingrijpende werken zijn de bouw van nieuwe sluizen in Lembeek en Halle en het vervangen van de Zenneduikers onder het kanaal ter hoogte van Nederhem en de oude Zennearm in Lembeek.
Waterbeleving versterken
Centraal idee in de opwaardering van het kanaal is dat deze niet enkel descheepvaart, maar ook de leefomgeving ten goede moet komen. Zo wordt om dewaterbeleving te versterken de Graankaai afgesloten voor gemotoriseerd verkeer envervolgens in trapvorm heraangelegd. Aan de Jean Laroystraat en deRoggemanskaai wordt een voor fietsers toegankelijk jaagpad voorzien langs hetwater. De Willamekaai wordt versmald tot 6 meter met daarnaast waar mogelijk eenverlaagde wandelboulevard. Tussen de nieuwe sluis van Lembeek en despoorwegbruggen zal het groene en natuurlijke karakter van het kanaal wordenversterkt door de aanleg van milieuvriendelijke oevers.
Tenslotte zullen ook de bruggen op het grondgebied van Halle worden aangepakt. De bestaande sasbruggen en de Malheidebrug worden herbouwd op een standaard doorvaarthoogte van 7 meter en er komen twee nieuwe bruggen bij: een vaste brug voor het wegverkeer tussen de René De Boecklaan en de Vogelpers en een voetgangersbrug in het verlengde van de huidige brug over de sporen aan de Sint-Annastraat.
De Bospoortbrug, die in het recente verleden nog toe was aan een noodherstelling, wordt vervangen door een beweegbare tafelbrug, die enkel toegankelijk zal zijn voor fietsers en voetgangers en voor het openbaar vervoer. Na de aanleg van de nieuwe Bospoortbrug wordt de huidige noodbrug voor voetgangers en fietsers afgebroken.
Timing
Nu de protocolovereenkomst met de stad Halle is ondertekend, zal worden gestartmet de opmaak van verschillende ontwerpstudies. Voor de financiering daarvan kanW&Z alvast rekenen op steun vanuit de Europese Unie. De feitelijke werken zullen in 2016 van start gaan en elkaar stelselmatig opvolgen. Eerst zullen daarbij deverschillende bruggen in het stadscentrum worden aangepakt, gevolgd door deherbouw van de Zenneduiker ter hoogte van Nederhem en de heraanleg van deGraankaai, de Willamekaai, en de Suikerkaai. Daarna worden de oevers buiten hetstadscentrum aangepakt en worden de nieuwe sluizen gebouwd. Tot slot zullen denodige verdiepingsbaggerwerken uitgevoerd worden en de bestaande sluizenafgebroken. Tegen 2030 zou het vernieuwde kanaal een feit moeten zijn. De totalekostprijs van de moderniseringswerken in Halle wordt geraamd op 145 miljoeneuro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jun 2014
Felix Merckx
Felix Merckx en Agentschap Verkeer en Waterwegen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief