Gemengd loofhout gaat 618 naaldbomen vervangen in HALLErbos

C21

Gemengd loofhout gaat 618 naaldbomen vervangen in HALLErbos

Hallerbos
EP

Conform het goedgekeurd bosbeheerplan 2009-2028 van het Hallerbos, worden de komende maanden 618 bomen geveld in het Hallerbos. Dit gebeurt in het kader van de omvorming van minder soortenrijk naaldhout naar natuurlijker gemengd loofhout. Het gaat vooral om Douglassparren op de valleiflank van de Steenputbeek.

Na de kapping zal hier een nieuwe bosgeneratie groeien met elzen, wilgen, essen, en andere typische boomsoorten van beekbegeleidend bos.
De werken zijn nu gestart en zullen afhankelijk van het weer ongeveer een maand duren. Deze werken kunnen tijdelijk voor hinder zorgen langs het pad in het bestand, vermoedelijk ook beperkt op de openbare weg door het houttransport.
Douglassparren in het Hallerbos
De Douglassparren werden aangeplant in 1938-1941 na de kaalslag tijdens WOI. Er werd voor economische doeleinden gekozen voor de Douglasspar. Het is een soort die veel sneller groeit dan de meeste bomen van bij ons, en die bovendien een zeer hoogwaardig hout levert: het gekende ‘oregon’, dat veel mensen in hun dakconstructie verwerken. Ze werden dus geplant met de klemtoon op de houtproductie. Deze sparren hebben nu de afmeting die ze voor de houtindustrie erg geschikt maken. Ze vervullen dus nu de functie waarvoor ze 75 jaar geleden zijn aangeplant.
Bosexploitatie in de zomer
De zomer is een ideaal seizoen voor bosexploitatie en dan voornamelijk voor de ruiming van de gekapte bomen. De bodem droogt immers sneller op.
Nieuwe bosgeneratie werkt mee aan onze natuurdoelen
Vandaag verleggen ze die klemtoon naar de natuurfunctie – al zal het nieuwe bostype ook nog wel wat hout opbrengen. Deze omvorming past namelijk ook volledig in de realisatie van de natuurdoelen die in het Hallerbos voorzien zijn. De bodem heeft immers potentie tot een meer gevarieerde (inheemse) vegetatie. Er zal een nieuwe bosgeneratie groeien met elzen, wilgen, essen, en andere typische boomsoorten van beekbegeleidend bos. Dat op zich ook ten goede zal komen van de Steenputbeek, één van de meest natuurlijk waardevolle beken in Vlaanderen.
Meer informatie over de natuurdoelen vindt u op www.natura2000.vlaanderen.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jul 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief