Fietsersbond: Nog meer files op komst in HALLE

C21

Fietsersbond: Nog meer files op komst in HALLE

Fietserbond_p200
EP

Tijdens de vorige gemeenteraad keurde de meerderheid het RUP (Ruimtelijk Uitvoerings Plan) Vondel-Arkenvest goed. “Het stadsbestuur legde hiermee meerdere bezwaarschriften van een aantal verenigingen, waaronder de Fietsersbond, en een negatief advies van de Gecoro, de Gemeentelijke Commissie voor Openbare Werken en het mobiliteitsplatform, naast zich neer. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuw shoppingcenter met een ondergrondse parking voor maar liefst 350 auto’s. Geen goede zaak voor de mobiliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad. De files in Halle dreigen in de toekomst alleen maar langer te worden”, zegt Dirk Dedoncker van Fietserbond Halle.

In meer en meer steden doet men inspanningen om de auto uit de binnenstad te weren. Een grote autoparking, middenin de stad, zal mensen er nog meer toe aanzetten om met de wagen naar het centrum te komen en dat is dan ook een verkeerd signaal, vindt de Halse Fietsersbond.
De bedoeling van het RUP is om Halle verder te laten groeien als een aangename en leefbare binnenstad, met meer openbare ruimte, meer groen en gezondere lucht. Daar is iedereen het over eens. Maar het is onbegrijpelijk dat de praktische invulling van datzelfde RUP net het tegenovergestelde resultaat zal hebben. Eén van de argumenten van het stadsbestuur is dat, door het ondergronds bouwen van autoparkeerruimte, er bovengronds meer ruimte voor fietsers en voetgangers zal vrijkomen. Maar concrete plannen om bovengronds parkeerplaatsen te schrappen zijn er voorlopig nog niet.
Dirk Dedoncker: “Hoe deze extra auto’s het centrum moeten bereiken via de reeds verzadigde invalswegen, is evenmin duidelijk. Er zijn betere oplossingen mogelijk, zoals het aanleggen van een stadsrandparking aan de Suikerkaai op de terreinen van de stadsmagazijnen. Maar deze plannen worden op de lange baan geschoven. Ondertussen is er haast geen protest te horen. Blijkbaar weten weinig Hallenaren wat er staat te gebeuren, en beseffen ook de handelaars nog niet welke gevolgen zo’n shoppingcenter met ondergrondse parking voor hen zou kunnen hebben. Het risico is niet denkbeeldig dat de Basiliekstraat en de rest van het (winkel)centrum stilaan zal leeglopen, zoals dit bijvoorbeeld het geval is met Ninove. Op de gemeenteraad was een dergelijke ingrijpende beslissing voor de stad en haar inwoners, geen discussie waard. Intussen moeten fietsers het doen met enkele schamele fietsenstallingen, blijven de Halse straten vooral voorbehouden voor auto’s en kunnen voetgangers en mindervaliden alleen maar dromen van goede en beter toegankelijke voetpaden”.
Het kan anders en als we straks niet met z’n allen stil willen staan, moet het ook anders. Een meer autovrije binnenstad met parkeermogelijkheden aan de stadsrand, vlakke en drempelloze voetpaden, comfortabele en veilige fietsroutes en fietsenstallingen en goed openbaar vervoer doorheen de stad, kunnen het doel “een aangename en leefbare winkel- en woonstad” dichterbij brengen. Het is geen utopie, maar een keuze. Maakt Halle binnenkort de verkeerde keuze? , vraagt de Fietsersbond zich af.
De Fietsersbond vraagt reacties over deze plannen en deze zijn welkom via e-mail op fietsersbondhalle@gmail.com
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jul 2014
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief