Kermis ’t HALLE – Herintrede van de reuzen van de Stieweg

C21

Kermis ’t HALLE – Herintrede van de reuzen van de Stieweg

Editiepajot_halle_reuzen_stieweg_foto_merckx
Deze 3 reuzen vrschijnen zondag volledig in het nieuw (Foto Felix Merckx)
 

Zondag 7 september
Voor de Confrérie van de Vaantjesboer wordt de derde kermisdag heel bijzonder. De reuzen van de Stieweg, Romeo, Juliette en Rooske doen terug hun intrede in het Halse stadsbeeld.

In 2009 sprak wijlen Pater Pax Johan Vencken, president van de Confrérie aan over de reuzen van de Stieweg. Deze dreigde dakloos te worden toen Pax zelf het klooster verliet om zijn intrek te nemen in Sint-Augustinus. Hij vroeg om de reuzen een nieuwe thuis te bezorgen. Tijdens de Academische zitten n.a.v. 20 jaar kleine Vaantjesboer droeg hij de reuzen officieel over aan de Confrérie van de Vaantjesboer. Deze beloofde plechtig om de reuzen een nieuw leven te geven en te restaureren. In 2010 trokken ze voor het laatste door de straten tijdens de reuzenstoet van dat jaar en toen bleek al gauw dat de reuzen best volledig herbouwd zouden worden.
 
Onder leiding van Hubert Debraekeleer begon de reuzenploeg van de Confrérie in het najaar van 2013 aan de bouw van 3 nieuwe reuzen. Het onderstel is geen riet, maar hout, zodat het veel lichter is om de reuzen te dragen. De hoofden zijn van de hand van Hubert Debraekeleer zelf. Ze kregen een heuse facelift en zien er heel wat jonger uit. De oude hoofden worden bewaard in het archief van de Confrérie.
 
De Reuzen van de Stieweg worden opnieuw de ambassadeurs van de Halse ‘kommersanten’. Ze zullen niet alleen opnieuw hun intrek nemen op ‘hun’ Stieweg. en daar dansen tijdens de activiteiten van de Verenigde Handelaars Halle, maar ook de andere winkelstraten behoren voortaan tot hun thuis. Op deze manier wil de Confrérie de traditie van de Reuzen van ‘t Stieweg een nieuwe toekomst geven en een nieuw hoofdstuk schrijven aan het verhaal van dit unieke stuk Hals Erfgoed.
 
Wie weet worden er binnenkort met Kermis t’ Halle wel waterzooi en boterhammen met platte kaas geserveerd als vanouds !
 
Om 14 uur trekken de reuzen door de winkelstraten. Aan La Dragee zien de reuzen hun meters & peters, Libert Theunckens & Lucienne Roosens en Wilfried Van Rossem & Iris Drabbé terug
.
Wegwijzer van de Reuzenstoet: Klinkaert, Grote Markt, Basiliekstraat (Korte Stieweg), Maandagmarkt, Beestenmarkt, Maandagmarkt, Basiliekstraat (Lange Stieweg) – Korte Stop Kapelleke – Basiliekstraat (Lange Stieweg & Bosstroet) – Korte stop Parc’s Café – Basiliekstraat (Korte en Lange Stieweg) – Grote Markt – Intocht op het Possozplein.
 
Omstreeks 16u30 beëindigen de Reuzen van de Stieweg hun eerste tocht doorheen de stad op het Possozplein. Daar zullen de meters en peters van de reuzen het Gulden Boek van de Confrérie ondertekenen als officiële wedergeboorte van de reuzen. De makers van de reuzen worden er gehuldigd als ook de Reuzendragers die daar officieel boven de doopvont gehouden worden.
 
 ZOMERTERRAS
 
Voor de 2de maal organiseert de Confrérie van de Vaantjesboer een ZOMERTERRAS met mosselen en ribbeketjes op de Beestenmarkt. Men kan komen smullen van 11u30 tot 14u00. De muzikale omkadering is in handen van René Scohy.
René Scohy: 11u30 – 14u00
Met René Scohy krijgt Kermis t’ Halle na Paul Severs, een tweede ‘Criminal’ op het podium. Hij brengt zondagmiddag tijdens het zomerterras tal van covers van bekende klassiekers. Een leuke manier om bij de aperitief en het eten al een dansje te placeren.
 
OPEN DEURDAG
Sinds 2013 zijn de Verenigde Handelaars Halle vzw structureel partner van de Confrérie van de Vaantjesboer en haar activiteiten. Door samen te werken willen beide verenigingen mekaar versterken. Op deze manier willen zij hun klanten laten meegenieten van de unieke Dweildag-ambiance en de Wedergeboorte van de Reuzen van de Stieweg. Dit jaar organiseren de Verenigde Handelaars Halle daarom voor het eerst een Opendeurdag op de zondag van Kermis t’ Halle. Vanaf 14u zijn de winkels open; Om 14u00 is er een optreden van JESSE WILKINGS op het Possozplein
 
REUZENDRAGERS
Speciaal, naar aanleiding van de wedergeboorte van de Reuzen van de Stieweg start de Confrérie met een nieuwe groepering in de schoot van de vereniging, namelijk de HALSE REUZENDRAGERS. De reuzen van de Stieweg zijn, net zoals Parapluke, gedragen reuzen. Zo kunnen de reuzen ook dansen in de straten en komen ze echt tot leven. De eerste Halse reuzendragers zijn de ploeg jongeren die al sinds het ontstaan van de Confrérie meehelpen op de activiteiten. Zij namen zelf het initiatief en stelden de vraag om reuzendrager te mogen worden.
 
De Halse Reuzendragers worden gekleed door Huis t’ Zenneke uit de Basiliekstraat. Ze dragen een witte broek en een blauwe polo die ze van de Confrérie in bruikleen krijgen. Wie deel wil uitmaken van de Halse Reuzendragers kan op zondag van Kermis t’ Halle zelf eens proberen te dragen op het Possozplein. Wie graag van in het begin meegaat, kan contact opnemen met de Confrérie via e-mail op 0477 568 501 of via mail op johan@vaantjesboer.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2014
Fekix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief