HALLE - Op weg naar klimaatneutrale gemeenten in Vlaams-Brabant

C21

HALLE - Op weg naar klimaatneutrale gemeenten in Vlaams-Brabant

Provinciebestuur_vlaams-brabant_nieuw
EP

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt gemeenten bij het participatieproces rond de opmaak van hun klimaatplannen. Deze gemeentelijke plannen worden opgesteld, samen met de inwoners, bedrijven en verenigingen en andere organisaties. Er zijn pilootprojecten in Halle, Kampenhout, Oud-Heverlee en Zoutleeuw.

 In juni 2014 ondertekenden 57 Vlaams-Brabantse gemeenten het Burgemeestersconvenant. Ze engageerden zich om hun CO2-uitstoot met 20 % te verminderen tegen 2020.
‘Elke gemeente moet nu een klimaatplan opstellen’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Om te zorgen dat dit niet alleen door ambtenaren wordt opgesteld, ondersteunen wij onze gemeenten in hun participatieproces. Het is belangrijk dat ook burgers, bedrijven, organisaties, scholen en verenigingen betrokken worden bij de opmaak van de plannen. Daarom lanceren we dit najaar verschillende trajecten om gemeenten hierbij te ondersteunen’.
‘Wat is er nodig om een zo gedragen mogelijk plan op te stellen? Hoe worden inwoners, bedrijven en verenigingen nu betrokken in een gemeente en hoe zou dit in de toekomst best gebeuren? Het zijn enkele vragen waarmee we nu nog zitten’, verduidelijkt Tie Roefs. ‘Daarom starten de communicatiebedrijven Levuur en Indiville samen een onderzoek naar de noden die leven in de 57 gemeenten op het vlak van participatie’.
Tegelijkertijd start de provincie Vlaams-Brabant met 4 pilootprojecten in Halle, Kampenhout, Oud-Heverlee en Zoutleeuw. Deze gemeenten krijgen maximale ondersteuning van de organisaties BBL en Ecolife of door de onderneming Trizone bij de uitwerking van hun participatietrajecten. De eerste resultaten worden in februari 2015 verwacht.
In 2015 krijgen de andere gemeenten, op basis van het leertraject uit de pilootprojecten ook maximale ondersteuning vanuit de provincie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2014
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief