HALLE - De krotten liggen klaar

C21

HALLE - De krotten liggen klaar

Editiepajot_halle_krotten_foto_merckx
De krotten worden in een papiertje gerold. (Foto Felix Merckx)
 

Op carnavalsmaandag (16 maart), ook krottenmaandag genoemd valt er in Halle goud te rapen. Leden van Tastendeuvel (orde van der prinsen) gooien om 21.11 uur niet minder dan 5.500 krotten vanuit de eerste verdieping van de cafés op de Grote Markt. Eén krot is door voorzitter Jos Appelmans afgetekend met het nummer 1 en deze geeft recht op een uniek juweel van juwelier Bosmans. Al jaren maakt Jan Springael. De krotten zelf worden van een papiertje voorzien door de leden van Tastendeuvel. Voor prins Boeing was het de veertigste keer dat hij de krotten in een papiertje rolde.

Tot verleden jaar werden de krotten voorzien van een papiertje in Oud-Rodenem bij Prins Herman. Dat is nu gesloten zodat de prinsen moesten verhuizen naar het centrum van Halle in de Retro. Om al de krotten van een papiertje te voorzien hebben de prinsen meer dan 5 uur nodig.
De leden van Tastendeuvel maken er een erezaak om de krotten te werpen bij de krottenworp. Dat doen ze van op de eerste verdieping van cafés rond de Grote Markt
De authentieke Halse krotten worden gemaakt door Jan Springael. Hij maakt de krotten voor de krottenworp sinds 2004 en dit volgens een aloud procedé dat hij kreeg van wijlen bakker Renaux. Van dezelfde bakker kocht hij ook de vormmachine en nog andere machines. Het was ook deze Renaux die de eerste krotten maakte in Halle. Hij werd opgevolgd door bakker Roland Lauwers en nadien door Jan Springael.
Basisingrediënten voor de krotten zijn kandijsiroop, glucose en suiker. Het geheel wordt verhit en kleurt pikzwart. Na afkoeling wordt het aan een trekhaak vastgemaakt en verbleekt het door het contact met de lucht. Het geheel wordt dan door een mal gedraaid waarna de krotten op talk terecht komen om verder af te koelen. Een goede krot is zeven centimeter lang en één centimeter

Om de krot wat zachter te maken worden de krotten op voorhand ingepakt

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mrt 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief