HALLE - Felix Gremmelpre: 70 jaar op post

C21

HALLE - Felix Gremmelpre: 70 jaar op post

Editiepajot_halle_gremmelprez_foto_merckx
Archief Felix Merckx
 

Cdt. Felix Gremmelprez stapt op Paasmaandag voor de 70ste keer mee op met Soldatengroep Congo. Van deze groep, die het meeste aantal manschappen telt is hij al 37 jaar commandant. Felix is nu 82 jaar en stapt sinds 1945 ononderbroken mee op in de paasommegang.

Op dertienjarige leeftijd ging hij voor de eerste keer mee met zijn buurman. Eigenlijk mocht dat nog niet omdat men in die tijd 14 jaar moest zijn om mee te mogen gaan. Nu is dat wel anders. Sommigen zijn nog kleuters en hebben op paasmaandag al een soldatenkostuum aan.
“Ik was toen een struise kerel en heb maar gezegd dat ik er 14 was”, lacht Felix Gremmelprez nu.
 Felix staat aan het hoofd van een soldatengroep dat 266 manschappen telt, waarvan meer dan 150 muzikanten. In 1978 volgde hij Albert Van Kerckhoven op als commandant van dit regiment. Hij weet goed de discipline te bewaren over zijn groep.
 Paassoldaat is volgens Felix Gremmelprez een ‘vermoeiende job’. Op paasmaandag wordt rond middernacht het uniform aangetrokken, want om 1 uur stipt komen zijn manschappen de eerste reveil bij hem blazen.
De week voor Pasen worden traditioneel de "charges" gemaakt. Alles gebeurt er onder het waakzame oog van Commandant Felix Gremmelprez.
 Het einde van de paasommegang is op paasmaandag rond 19 uur. Men is dan een ganse dag op stap geweest.
VIJF DAGEN
 Soldatenclub Congo begint al op vrijdagmiddag. Dan is er een groet aan de vlag. Op zaterdag gaan zij de paasfeesten inschieten op de vier hoeken van het gehucht. Dan volgt er paasmaandag en dinsdag wanneer ze in groot ornaat er op uittrekken voor de soldatenmis en de ‘traditionele oefeningen’ op het ganse grondgebied van Lembeek. Rond 18 uur wordt op dinsdag de soldij uitbetaald en dan volgt het traditionele lied, ingezet door alle groepen: “En ’s woensdag van posse es alles verba”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2015
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief