HALLE - Paassoldaten trekken langs velden en wegen met Sint-Veroon

C21

HALLE - Paassoldaten trekken langs velden en wegen met Sint-Veroon

Editiepajot_halle_pasen_1_gr_foto_merckx
Veel bedevaars volgen het schrijn van Sint-Veroon. (Archief Felix Merckxà
 
Editiepajoit_halle_soldatenclub_congo_archief_felix_merckx
Soldatenclub Congo. (Archief Felix Merckx)
Editiepajot_halle_cavalerie_archief_felix_merckx
De Cavalerie (Archief Felix Merckx)
Editiepajot_halle_etat_majoir_archief_felix_merckx
De Etat-Major. (Archief Felix Merckx)
Editiepajot_halle_jefkes_archief_felix_merckx
De Carabiniers (Archief Felix Merckx)
 

Op Paasmaandag zal er vanaf 2 uur buskruit, klaroengeschal en tromgeroffel te horen zijn. De manschappen van de vier regimenten paassoldaten worden dan gewekt voor de enige soldatenommegang die Vlaanderen nog rijk is en dat tere van de patroonheilige St. Veroon.

De paastraditie in Lembeek is een combinatie van een religieuze ommegang en een militaire stoet in historische soldatenuniformen. Het geheel is een stukje folklore dat enig is in Vlaanderen. Over Sint-Veroon, de patroonheilige waarrond de volledige ommegang wordt opgebouwd is niet veel geweten. Al meer dan 700 jaar wordt hij er vereerd. Hij verrichte er mirakelen en men zegt ook dat hij het was die er voor zorgde dat in Lembeek de pest niet uitbrak.
 Op paasmaandag vertrekt aan de kerk van Lembeek het reliekschrijn van St. Vertoon voor een dagmars van 18 kilometer. De traditie wil dat het de soldaten zijn die de relieken en de kasdragers moeten beschermen tegen eventuele rovers. Op hun tocht komen de kasdragers en soldaten heel wat kapelletjes tegen die versierd werden door buurtbewoners. Zij leggen de weg af die St. Veroon dagelijks zou afgelegd hebben. Op hun tocht worden zij vergezeld door honderden pelgrims. Aan het oud-gemeentehuis vertrekken de vier soldaatengroepen in oude uniformen. Dat zijn de Carabiniers, Soldatenclub Congo, de Etat-Major en de Cavalerie.
 Gedurende de hele paasmaandag stappen vier militaire korpsen (meer dan 500 soldaten) langs Lembeek, Klabbeek, Tubeke en Halle. Rond de middag zien ze elkaar en ook het schrijn terug in Klabbeek voor een gezamelijke intrede in deze Waals-Brabantse gemeente.
 Rond 18 uur is er dan een gezamelijke intrede in de dorpskom van Lembeek.
 Op dinsdag gaan de activiteiten verder. Het begint om 9 uur met een soldatenmis in de kerk van Lembeek. Nadien volgen er “militaire oefeningen” en ’s avonds rond 18 uur mogen de paassoldaten hun soldij gaan ontvangen op het oud-gemeentehuis van Lembeek..
SINT-VEROON
Over het leven van Sint-Veroon is eigenlijk weinig gekend. Volgens de legende zou hij in Lembeek geleefd hebben in de 9de eeuw. Hij zou er gestorven zijn in 863.
 Veroon was de kleinzoon van keizer Lodewijk de Duitser en tweelingsbroer van de Heilige Verona. Toen zijn ouders hem wilden uithuwelijken vluchtte Veroon en belande hij in Lembeek waar hij hoeveknecht werd. Alleen zijn zuster had hij over zijn vertrek ingelicht. Bij zijn vertrek beloofde hij zijn zuster ook dat zij gewaarschuwd zou worden wanneer hij stierf en dat gebeurde ook. Op een windstille dag vielen de bomen voor het paleis in Duitsland om en wezen het westen aan. Zijn zuster trok op stap en kwam in Lembeek aan.
 In Lembeek deed Veroon zich opmerken door zijn godsvrucht en deed er zelfs mirakels. Zo werd verteld dat hij een bron deed ontspringen door met zijn staf op de grond te slaan. Een andere maal zou hij zijn staf in de grond geplant hebben en beschikte hij dadelijk over een flinke boom als beschutting tegen de zon. In de zilveren relikwiekast die rondgedragen wordt zit een houten koffertje, met daarin het gebeente van de Heilige Veroon. De zilveren kast werd gemaakt in 1767 door een zekere d'Hondt, een goudsmid. Voor zijn werk vroeg hij toen 2.543 gulden, 17 stuivers en 1 denier.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 apr 2015
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief