HALLE - Na 21 jaar is de restauratie van de basiliek af

C21

HALLE - Na 21 jaar is de restauratie van de basiliek af

Editiepajot_halle_basiliek_1_foto_merckx
De ploeg die de restauratie die zorgde voor de restauratie. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_basiliek_1_kl_foto_merckx
Architect Karel Breda. (Foto's Felix Merckx)
Editiepajot_halle_basiliek_2_kl_foto_merckx
De gerestaureerde preekstoel. (Foto's Felix Merckx)
Editiepajot_halle_basiliek_2_foto_merckx
Leden van de broederschap onder het gerestaureerde beeld (Foto(s Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_basiliek_3_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_basiliek_4_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

Met de restauratieve reiniging van het interieur werd de restauratiecampagne van de Halse basiliek in 1998 op gang geschoten en na het exterieur wordt vandaag de interieurrestauratie afgerond. De cirkel is rond. Intussen zijn er 21 jaar verstreken. Het resultaat mag gezien worden en is prachtig. Ook het originele O.L.V. van Halle is volledig gerestaureerd en staat terug in de basiliek.

Samen met de bedevaarders kunnen ook de Hallenaren op 1, 2 en 3 mei een kijkje komen nemen. In de maand mei is de basiliek nog open tijdens de weekends. Vanaf juni is ze terug alle dagen open.
Aan de start was al een jarenlange voorbereiding voorafgegaan op administratief, materiaal-technisch en bouwhistorisch vlak. Daarenboven werden de nodige urgente ingrepen uitgevoerd om groter onheil te voorkomen.
De restauratieve reiniging in het interieur was bij de start zo belangrijk, want van op deze steigers konden alle fundamentele onderzoeken uitgevoerd worden om de werken i.v.m. de stabiliteitsproblemen en de behandeling van polychrome afwerkingen voor te bereiden.
De algehele fasering had als doelstelling de uitvoeringstermijnen te verkorten en de werflogistiek zo rendabel mogelijk te houden. Dankzij het uitgewerkte masterplan geloofde de Hogere Overheid in het opzet en besloot een restauratie-enveloppe toe te kennen aan het project, zodat Halle zeker was dat elke restauratiefase zou kunnen gesubsidieerd worden. Aan deze betoelaging lagen heel wat voorwaarden vast. Architect Karel Breda: “Zo waren we verplicht elk jaar een goedgekeurd dossier te kunnen aanbesteden en uit te voeren. Deze uitdaging slaagde wonderwel”.
Door de minutieuze voorbereiding is de doelstelling gehaald. Zowel de termijnen als de budgetten werden gerespecteerd.
De werken werden bij de start geraamd op 12.8 miljoen euro excl. btw en zullen worden opgeleverd voor 12.1 miljoen euro excl. btw.
De restauratieve reiniging en de 10 fasen werden in 9 bestellingen aanbesteed aan drie opeenvolgende aannemingen : NV Monument, NV Vlaminck. NV Denys en vanaf fase 6 terug NV Monument.
Karel Breda: “Op meerdere nationale en internationale fora werden lezingen gehouden over de restauratie van de Halse basiliek, met de bedoeling de werf zo breed mogelijk te ontsluiten en de resultaten te kunnen evalueren. Heel bijzonder was de nauwe samenwerking met Ir.-arch. Marcel Franssens, die de gehele bouwhistorische begeleiding op zich nam”.
Op restauratie-methodologisch vlak was de restauratie een trendsetter. Vanaf de eerste fase werd alle natuursteen gerestaureerd met de originele natuursteensoorten uit de streek. Hierdoor integreren de invullingen zich perfect in het bestaande werk, zonder dat de architecturale kracht verminderd.
PIONIERSWERK
Karel Breda: “Dit was pionierswerk. Tot dan werd vaak als vervangsteen te zachte natuursteen, lees goedkope, gebruikt die amper enkele decennia weerstaat aan ons klimaat. De originele steenputten werden uiteraard heden niet meer geëxploiteerd. Door een lange voorbereiding kon dit probleem worden ondervangen. Voor de vervanging van de arcosesteen werd zelfs in Lembeek gestorte steenblokken gebruikt afkomstig van de verbreding van het kanaal. Hierdoor hebben de gevels van de sacristie terug hun specifieke arcose-textuur terug gekregen. De brusseliaanse steen voor de restauratie van de torenromp was afkomstig van een kleine steenput in Jodoigne en voor de Lediaanse steen werden stenen aangekocht in een zavelgroeve in Balegem. Het lastenboek had deze werkwijze nauwkeurig beschreven zodat de aannemers geen minderwaardige alternatieven konden aanbieden tijdens de uitvoering, noch meerprijzen konden aanrekenen voor het verwerken van lokale hardere steen”.
Op die wijze werd dus ook de te zachte en vorstgevoelige Franse vervangstenen die in de 19de eeuw werden ingevuld terug vervangen. Hierdoor is de levensduur van het steenwerk terug voor de komende decennia gevrijwaard.
De stabiliteitsproblemen van de toren en belvedère werden integraal opgelost door het inboren van inox- en titaniumstangen. De gotische timmer van zolders en doopkapel, evenals de 18de eeuwse belvedèrekap werden gedeeltelijk gedemonteerd en terug aangevuld in elkaar gezet.
Alle leien werden vernieuwd en tevens alle brandglasramen gerestaureerd. Een gigantische opdracht vermits maar liefst 560 m² brandglasramen werden herlood en in een beschermende voorzetbeglazing terug gezet.
 De waterhuishouding van goten, platformen en afvoeren werd fundamenteel verbeterd zodat hevige stortregens niet meer doorheen de gewelven sijpelen.
De binnenrestauratie van de laatste fase X was integraal. Het was een uitdaging het steenwerk van het interieur met een experimentele droge reinigingstechniek te behandelen, dit gezien de polychromie moest worden ontzien.
De zoutbelaste gewelven werden ontzilt en gedeeltelijk herpleisterd en gekalkwit. De vloeren werden hersteld, grafstenen werden gerestaureerd. Inlegpatronen in Carrara- en rode marmers werden hersteld. 
De polychromie op gewelfsleutels, sculpturen, askapellen werd gereinigd, gefixeerd en beschermd.
De verwarming werd vernieuwd. De industriële luchtblazers werden vervangen door vloerverwarming. De verlichting werd a.h.v. met domotica gebruiksvriendelijk geconcipieerd om een antwoord te bieden aan de specifieke vereisten voor de beleving van de architectuur, kunstwerken, erediensten en opvoeringen, dit in een 11tal voorgeprogrammeerde lichtconcepten.
De geluidsinstallatie is performant. Het betreft een audio-systeem met elektronisch gestuurde geluidsgolven zodat overal in de basiliek een constant geluidsniveau heerst. Er is tevens een geluidslus voorzien in de vloer voor gehoorgestoorden.
Het architectuurbureau ontwierp eveneens het meubilair. De kerkbanken en lezenaar ogen sober en hedendaags en dringen zich niet op in de architectuur door hun sobere en strakke lijn.
Rest nu nog de restauratie van het orgel. Hiermede hoopt men klaar te zijn binnen 2 jaar.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief