HALLE - Grote belangstelling voor heropening basiliek

C21

HALLE - Grote belangstelling voor heropening basiliek

Editiepajot_halle_bedevaart_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bedevaart_3_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bedevaart_4_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bedevaart_5_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

Hallenaren en ook veel mensen van buiten Halle keken uit naar 1 mei. Dan ging de Halse basiliek na twee jaar terug open. Op de openingsdag bezochten zo een drieduizend personen de basiliek en keken vol verbazing naar het resultaat. Zaterdag kwamen dan de grote groepen bedevaarders uit Vlaanderen terug naar Halle.

Op de Wolvendries van waar zij de basiliek voor het eerst konden ontwaren zongen ze nog luider en klopte bij velen het hart nog sneller en vloeide er bij velen ook een traantje. Zij hadden hun tientallen kilometers te voet afgelegd en hoe zou de basiliek er nu van binnen uitzien na twee jaar gesloten te zijn vroegen velen zich af.
Het eerste week einde van de maand mei is steeds druk. Er kwamen groepen uit Jette, Wielsbeke, Deerlijk, Vichte, Anzegem, Beveren Leie en Heestert. Rond 17 uur kwam dan de grootste groep uit Oostrozebeke met meer dan 200 bedevaarders toe. Indrukwekkend hoe ze met hun vlaggen de Ninoofsesteenweg om langs de Beestenmarkt en de Melkstraat de basiliek binnen stapten en zij met bewondering naar het resultaat van de restauratie keken..
Op de Ninoofsesteenweg werden de groepen bedevaarders opgewacht door de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Deze opvang maakt deel uit van de activiteiten van de Broederschap omtrent de promotie van de bedevaart.
Voor de opvang van de bedevaarder kon de Broederschap  een beroep doen op de medewerking van het Rode Kruis Halle. Zij staan in voor de eerste zorgen. Het bedevaartseizoen in Halle loopt tot en met september.
In de maand mei zal de basiliek alleen open zijn tijdens de weekends. Er moeten immers nog enkele werkjes opgeknapt worden.
Halle is sinds de 13de eeuw een bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw. De Mariabedevaart naar Halle is daarmee één van de oudste van West-Europa. De schenking van het beeld in 1267 en de daaropvolgende erkenningen van de bedevaart via onder andere de bul van Avignon in 1334 en het ontstaan van de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw een viertal jaren later (1337-1338) zorgde voor een echte boost van de bedevaart.
FAKKELTOCHT

Omdat er dit jaar geen processie uitgaat op Pinksterzondag organiseert de Broederschap van OLV-Halle voor de eerste maal een fakkeltocht tijdens de Pinksternacht van 23 mei 2015. Vanop de Wolvendries stapt men met het beeld van OLV-Halle naar de basiliek waar dan om 01u een viering gehouden wordt. Nadien biedt de Broederschap een receptie aan in het OLV-Centrum. Meer info op www.broederschapolvhalle.be  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mei 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief