HALLE brengt zijn trage wegen in kaart

C21

HALLE brengt zijn trage wegen in kaart

Editiepajot_halle_trage_wegen_foto_merckx
Vrijwilligers om de trage wegen in Halle in kaart te brengen. (Foto Felix Merckx)
 

Halle wil al zijn trage wegen in kaart brengen. In totaal gaat het, verspreid over de 3 deelgemeenten over zo en 140 km. Om dit realiseren doen ze beroep op vrijwilligers en werken ze samen met de provincie Vlaams-Brabant aan een participatieproject rond trage wegen. Op een infovergadering in de raadzaal van het stadhuis werd het plan toegelicht.

Dit plan moet duidelijkheid scheppen zowel voor de eigenaars, gebruikers en aangelanden als de stad zelf. Het moet overleg mogelijk maken eerder dan afgedwongen oplossingen via politie, vrederechter of administratieve sanctie.
Trage wegen…daar bedoelen ze niet de wegen mee waarop men slechts stapvoets met de wagen vooruit geraakt. Trage wegen, ook wel eens voetwegen genoemd, zijn buurtwegen, veldwegen, doorsteekjes, steegjes, land- en boswegen, holle wegen, jaagpaden, oude spoorwegbeddingen… Trage wegen zijn meestal bedoeld voor niet-gemotoriseerd verkeer. Ze bieden veilige maar ook aangename verbindingen naar school, werk, het station of het dorpscentrum. Tevens dienen ze om landbouwpercelen te ontsluiten. Daarnaast worden ze vaak recreatief gebruikt. Denk maar aan de vele wandel-, fiets- en mountainbikeroutes. Ideaal om op adem te komen buiten de drukte van steden en het verkeer! En omdat je je soms sneller met de fiets of te voet van punt a naar punt b verplaatst dan met de wagen, zijn trage wegen misschien zelfs… snelle wegen.
Er zijn tientallen trage wegen in Halle. Sommige nog in gebruik, andere minder. De stad Halle werkt samen met de provincie Vlaams-Brabant aan een participatieproject rond trage wegen. Ze willen ze niet alleen in kaart brengen, maar maken ook een actieplan op voor de trage wegen. Maar dat plan willen en kunnen ze niet alleen opmaken, maar samen met alle inwoners van Halle.
Om van start te kunnen gaan met de opmaak van dit plan, is het nodig dat het bestuur een duidelijk overzicht krijgt van de bestaande toestand van haar trage wegen in Halle, Lembeek en Buizingen. Daarom zijn ze op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hun wandelschoenen willen aantrekken om de trage wegen van dichtbij te bekijken. Concreet vragen ze dan dat je tijdens de zomermaanden en het vroege najaar met een kaartje dat zij je bezorgen op pad gaat. Men krijgt dan een lijstje mee met een aantal vragen over de trage weg (ondergrond, toestand etc). De resultaten bezorg je  dan terug aan de stadsdiensten. Er wordt gevraagd dat men goed een kaart kan lezen, goed te been is en over een digitaal fototoestel beschikt.
Wie graag wil  meehelpen om een aantal trage wegen te inventariseren moet  dan vóór 30 juni een mailtje naar gis@halle.be , surf naar www.halle.be/tragewegen  of bel 02 365 95 12.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mei 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief