Veiligheid rond station HALLE wordt goed in het oog gehouden

C21

Veiligheid rond station HALLE wordt goed in het oog gehouden

Editiepajot_halle_station
Foto Felix Merckx

Groen vroeg op de jongste gemeenteraad meer uitleg over de (on)veiligheid rond het Halse station. In het jaarverslag 2014 van de politie van Halle werd het Stationsplein genoemd als een van de overlast hotspots. Raadslid Severeyns of er dit jaar specifieke acties ondernomen worden in de buurt van het Halse station.

Het actieplan overlast is een nieuw actieplan binnen het zonaal politieplan 2014 – 2017. Sinds anderhalf jaar wordt een databank ‘overlast’ bijgehouden. Het doel van deze databank is om een beeld te kunnen schetsen van de overlast in Halle, zowel naar typologie als naar locatie. Zodoende kan overlast gericht aangepakt worden. In 2014 werden 2257 registraties van meldingen van overlast opgenomen in de databank. Deze meting toont aan dat er geen onrustwekkende overlastsituaties zijn op het grondgebied van Halle. Opgesplitst naar locatie is inderdaad de stationsomgeving de locatie met het hoogst aantal registraties, namelijk 147 registraties.
De gedetecteerde problemen worden behandeld op het maandelijkse overlastplatform waar de relevante actoren samenzitten. Op die manier kan bij overlastfenomenen kort op de bal worden gespeeld. Gezien er al enige tijd signalen werden opgevangen omtrent onveiligheidsgevoelens en over overlast ter hoogte van het station werd een specifiek actieplan uitgewerkt voor de stationsomgeving. Het analyseren van de situatie (Is er inderdaad sprake van zware overlast aan het Halse station?) en de aanpak van de problemen worden samen met de spoorwegpolitie, Securail en de busmaatschappijen De Lijn en TEC aangepakt. Tweemaal per jaar wordt een bijeenkomst georganiseerd om de situatie op te volgen maar tussenin wordt regelmatig overleg gepleegd via telefoon en via mail. Zodoende kan snel worden gereageerd.
Dit overleg leidde tot een verbeterde samenwerking met de dienst Securail die instaat voor de 24u/24u permanentie m.b.t. veiligheidstoezicht aan stationsgebouw, stationsplein en perrons te Halle. Tijdens dit overleg bevestigde de vertegenwoordiger van de NMBS ook de visie op een stationsgebouw d.w.z. het station als “ontmoetingsplaats”.
Naar aanleiding van de Zonale Veiligheidsraad van 23 juni 2015 werden de resultaten betreffende het actieplan overlast t.h.v. het station opgelijst door de lokale politie:
De verbeterde samenwerking met securail (o.m. zichtbaar in de inspraakmogelijkheid betreffende de aanpassing van het cameranetwerk van de NMBS rondom het stationsgebouw en op de perrons). Er werden reeds enkele drugsdealers gearresteerd. Er wordt samengewerkt met de (secundaire) scholen gezien er heel wat jongeren pendelen.Het voorstel om affiches te voorzien om het station niet als ‘hangplek’ te gebruiken werd niet weerhouden door de NMBS gezien dit in tegenstrijd is met de visie dat stations ook een ontmoetingsplaats betekenen.
Twee daders van diefstallen met geweld werden op heterdaad betrapt. N.a.v. het politioneel onderzoek werden deze feiten een halt toegeroepen. Op regelmatige basis worden aandachtsvestigingen meegegeven aan de interventiepatrouilles betreffende het station (o.m. rond fietsdiefstal, druggebruik op het perron,...)
N.a.v. onderzoek naar een groepje rondhangende minderjarigen werd een fietsdiefstal, een feit van brandstichting en een GSM-diefstal gelinkt aan een dader.
Het station van Halle is een ‘hot item’ wanneer het gaat om Halle en overlast. Meldingen van onveiligheidsgevoelens blijven bestaan niettegenstaande de objectieve cijfers een genuanceerder beeld schetsen. Onveiligheidsgevoelens zijn een subjectief gegeven en gebaseerd op meer dan alleen de cijfers. De infrastructuur van het station speelt in deze een belangrijke rol. Om voor de omwonenden de hinder te beperken en de leefbaarheid te verhogen, werden de sporen ondergronds gelegd. Daardoor is de sociale controle op de perrons, zeker ‘s avonds beperkt. Om hieraan tegemoet te komen werden er ter hoogte van de perrons ( en in de tunnels) camera’s en bijkomende verlichting geplaatst. Ook de berichtgeving in de pers heeft een impact op het (on)veiligheidsgevoel.
Gezien de toch wel positieve resultaten van het actieplan zal er in 2015 op diezelfde wijze verder gewerkt worden. In het overlastplatform wordt de stand van zaken nauw opgevolgd. Indien de situatie het vereist wordt het toezicht verhoogd gedurende een bepaalde periode. Het is met de huidige capaciteit echter niet haalbaar om op permanente basis politietoezicht t.h.v. station te voorzien. Al zou het in een ideale wereld wel opportuun zijn indien de spoorwegpolitie permanentie zou hebben in het station te Halle.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief