HALLE - Nieuwe bruggen over kanaal

C21

HALLE - Nieuwe bruggen over kanaal

Editiepajot_halle_kanaal_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_kanaal_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

De afdeling Zeekanaal van Waterwegen en Zeekanaal NV is sinds een aantal jaren bezig met een studie over de modernisering en opwaardering van het kanaal naar Charleroi. Voor het eerste deel dat wordt aangepakt - de doortocht in Halle - resulteert dit onder andere in een verbreding en verdieping van het kanaal met de (her)aanleg van 4 bruggen:

De Nederhembrug, zijnde een vernieuwde sasbrug die aansluit op de brug van Lecocq; de Sint-Annabrug, een verlenging over het kanaal van de huidige voetgangersbrug aan het station, de Bospoortbrug die vernieuwd wordt en de Zuidbrug: een nieuwe brug die de verbinding maakt tussen de Vogelpers en de Zennebrug op de René Deboecklaan.
W&Z en de stad organiseerden hierover al diverse infoavonden en inspraakmomenten. In april vorig jaar legde de gemeenteraad van Halle het tracé van de diverse bruggen vast in een protocolovereenkomst met W&Z, dat daarna kon beginnen aan het ontwerp van de nieuwe bruggen.
 Op dit moment zijn de eerste schetsen van de Nederhembrug, Bospoortbrug en Zuidbrug klaar (het concept voor de Sint-Annabrug is nog in volle bespreking). Daarom organiseerden W&Z en de stad Halle een infomarkt in CC ’t Vondel waarop de schetsen van de bruggen getoond werden en het publiek toelichting kreeg bij het project rond de opwaardering van het kanaal.
Over de Sint-Annabrug zijn er nog geen plannen berschikbaar. Voor deze plannen zal er rekening gehouden worden met de opmerkingen en aanwijzigingen die de aanwezigen geven.
Waneer met de werken in Halle begonnen worden is nog een groot vraagteken. Er moeten nog aanvragen ingediend worden en ook de finnciering moet nog bekeken worden.
Opwaardering van het hele traject
De plannen en ideeën voor de opwaardering van het kanaal zijn op het Vlaamse grondgebied het verst gevorderd voor de aanpassingen in Halle en Lembeek. Voor de opwaardering te Ruisbroek, Drogenbos, Lot en Sint-Pieters-Leeuw maakt W&Z momenteel een gelijkaardig streefbeeld op. Daarin wordt onderzocht op welke manier de oevers,de bruggen en de sluizen kunnen ingericht worden. Voor het hele project is eveneens een milieueffectenrapport
Elementen van de modernisering
De verschillende elementen van de modernisering van het kanaal in Halle zijn de volgende:
Naast de vervanging van de bruggen zijn er ook nog andere werken gepland:
• Verdieping van de kanaalbodem met 1m95;
• Verlaging van het waterpeil met 1m15;
• Vervanging van de sluizen van Lembeek en Halle door nieuwe grotere sluizen;
• Vervanging van de Zenneduiker onder het kanaal door een nieuwe dieper aangelegde duiker;
• Heraanleg van de stadskaaien waarbij de waterbeleving versterkt wordt;
• Heraanleg van nieuwe oevers buiten het stadscentrum.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief