HALLE - Bidprocessie september wordt Kleine Weg Om

C21

HALLE - Bidprocessie september wordt Kleine Weg Om

Editiepajot_hlllle_kleine_wegom
EP

Het succes van de fakkeltocht tijdens de pinksternacht zette de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw aan om ook de bidprocessie op de eerste zondag van september onder de loep te nemen en na te denken hoe deze processie een breder publiek kan aanspreken. Een belangrijke wijziging is de naamswijziging. Voortaan doen ze op de eerste zondag van september de kleine Weg Om.

 
Met deze naam verwijst de Broederschap zeer expliciet naar dè Weg Om, de grote Middeleeuwse processieweg, rondom de stad. De ‘Weg Om doen’ is een begrip in Halle en jaarlijks leggen heel wat Hallenaren alleen, met familie, vrienden of in groep met de parochie deze weg af langsheen de verschillende kapellen. De Weg Om ontstond in de Middeleeuwen als processieweg toen de toenmalige geprivilegieerde Broederschappen kapellen ter hunner en Maria’s ere bouwden op de processieweg.
 
Met de Weg Om droegen de Hallenaren het beeld van Onze-Lieve-Vrouw rond de stad om haar gunst te bekomen op persoonlijk vlak en in de hoop op of als dank voor een goede oogst. Daarnaast bestond er ook een kortere processieweg over de vestingen van de stad specifiek om Maria’s bescherming over de stad en haar inwoners te bekomen. Het is deze historische draad die ze met de Broederschap terug opnemen. Vermits het een kortere weg is die deels langs de vestingen zal lopen, hebben ze hem tot de kleine Weg Om gedoopt.
 
Het doel van de kleine Weg Om is om naast Pinksteren ook doorheen het jaar Onze-Lieve-Vrouw van Halle zichtbaarder maken in het stadsbeeld van Halle en zo de band tussen de inwoners van de stad en Onze-Lieve-Vrouw te verstevigen. Het is géén kijk-processie, maar een Weg Om om actief aan deel te nemen en te tonen dat men fier is op onze Lievevrouw en haar betekenis voor Halle. Na de heropleving van het feest van Kermis t’ Halle door de reuzen van de Confrérie van de Vaantjesboer, zorgt de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw met de actieve promotie en conceptwijziging van de kleine Weg Om ook voor een heropleving van de Mariale betekenis van de eerste zondag van september naar het bredere publiek. De processie gaat door in de voormiddag en de reuzenstoet in de namiddag.
 
Praktisch
 
De kleine Weg Om vertrekt in de basiliek omstreeks 11u, nà de jaarlijkse misviering van de Broederschap op zondag 6 september 2015. Iedereen is welkom om deel te nemen aan de kleine Weg om, individueel, in groep of met je vereniging. Kom je in verenigingsverband? Breng gerust je vlag of vaandel mee! Afspraak om 11u00 aan de basiliek.
 
We eindigen in het OLV-Centrum met onze inmiddels traditionele receptie om 12u. Tijdens deze receptie zullen ze enkele mensen die zich de voorbije decennia hebben ingezet voor de Mariaprocessie benoemen tot erelid èn lichten ze ook al een tipje van de sluier op van de grote plannen in het zicht van het jubeljaar 2017-2018 naar aanleiding van 750 jaar Mariastad.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 aug 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief