HALLE - Gouden Lambikstoemper voor het Streekproductencentrum

C21

HALLE - Gouden Lambikstoemper voor het Streekproductencentrum

Editiepajot_halle_lambik_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

Tijdens de dag van de oude geuze in het Streekproducten centrum in Halle reikten de vzw Lambikstoempers hun ‘Gouden Lambikstoemper’ uit. Hiermede willen ze de lambikbieren jaarlijks nog eens in de kijker zetten. Laureaat dit jaar werd het Streekproductencentrum en dit naar aanleiding van hun twintigjarig bestaan.

De Lambikstoempers vzw wil de “lambikbieren” jaarlijks nog eens extra in de kijker zetten door de uitreiking van “De Gouden Lambikstoemper”. De eerste “Gouden Lambikstoemper” ging in 2010 naar “De Heeren van Liedekercke”, de tweede naar “Kaf’eko” in Halle, de derde naar “Boelekewis’” in Huizingen en de vierde naar café De Zwaan uit Dworp. Verleden jaar ging hij zelfs naar Antwerpen  naar ’t Antwaarps Bierhuisken. 
Voor het zoeken naar de winnaar werden er dit jaar geen cafébezoeken afgelegd. Ze vonden hem bij de deur. Johny en Ursula begonnen 20 jaar geleden in de Poststraat met hun winkel van streekproducten en zijn echte ambassadeurs voor de lambikbieren. Nu beschikken zij over 250 verschillende streekproducten en verkopen ze geuze, lambik en kriek van 12 verschillende lambikstekers en brouwers in hun winkel.
 Voor Johny begon het 25 jaar geleden, toen hij voor zijn plezier ging fruitwijn maken. Dat gebeurde in een garage in Buizingen. Eens de winkel in Halle open, begon hij met de verkoop van geuze.
“Toen ik bij een bevriende geuzebrouwer vijf bakken geuze ging kopen en toen hij vernam dat het was om in mijn nieuwe winkel te verkopen verklaarde hij mij bijna zot en zegde hij ‘aan wie gaar ge dat kunnen verkopen? Enkele dagen stond ik terug bij de brouwer en bestelde ik het dubbele. Eigenlijk ben ik begonnen met geuze en kriek te verkopen van drie brouwers, namelijk Hanssens, Boon en Girardin. Nu verkoop het ik van 12 brouwers of stekers”, zegde Johny toen hij even van zijn emotie bekomen was, want ook hij wist niet op voorhand wie zou winnen.
De Zuidbrabantse fruitwijnen verkoopt hij nu nog steeds en deze hebben vooral succes bij bussen en groepen die een bezoek brengen aan het streekproductencentrum.
Voor zijn twintigjarig bestaan gaat Johny volgend jaar een echte streekprouctenmarkt organiseren.
De top van de verkoop van lambikbieren heeft volgens Johny zeker nog niet zijn top bereikt. “Het succes dat de lambikbieren nu kennen is vooral te danken aan Fran Boon (geuze Boon) en aan Armand Debelder (Drie Fonteinen). De eerste voor het brouwen van het bier en de tweede kan de lambikbieren goed verkopen. Eens hij op dreef is stopt hij niet meer met praten over de lambikbieren”.
De Gouden Lambikstoemper is een kunstige oorkonde voorzien van enige poëzie opgemaakt door Leo Lintermans !
Voortaan kan iedereen trouwens via de vernieuwde website www.lambikstoempers.be doorlopend zelf zijn of haar favoriet voor de (toekomstige) Gouden Lambikstoemper doorsturen
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief