HALLE(n) voor minder CO2!

C21

HALLE(n) voor minder CO2!

Gemeenteraad_2013
EP

Op de Gemeenteraad van 24 november 2015 werd het klimaatplan van de stad Halle goedgekeurd. Aangezien lokale overheden een grote invloed kunnen uitoefenen op het afremmen van de klimaatverandering lanceerde de Europese Commissie het Burgemeestersconvenant om de inspanningen van lokale overheden bij de uitvoering van een duurzaam energiebeleid te onderschrijven en ondersteunen.

Het burgemeestersconvenant geeft de ondertekenende gemeenten tijd tot 2020 om hun CO2 uitstoot te reduceren met 20%: Halle ondertekende dit convenant op 25 juni 2014. De vooropgestelde doelstelling van de stad is om de CO2-uitstoot met minstens 20% te verminderen tegen 2020 t.o.v. het referentiejaar 2011 én om 20 % meer gedragenheid te realiseren. Gebaseerd op de nulmeting van 2011 betekent de vermindering van 20% CO2 een reductie van 39.483 ton CO2 tegen 2020. Om deze uitdaging tot een goed einde te brengen stelde de stad, met de hulp van haar inwoners, een klimaatplan op.
De focus van het klimaatplan ligt op acties rond wonen, mobiliteit en eigen voorbeeldfunctie. Natuurlijk zullen ze ook werken rond thema’s als hernieuwbare energie, natuur, biodiversiteit en adaptatie, duurzame aankopen en consumptie en betrokkenheid burgers en belanghebbenden.
In deze eerste fase van CO2-reductie zal de stad Halle vooral inzetten op eenvoudige maatregelen en het vergroten van het draagvlak. Daarnaast proberen ze toch al enkele strategische acties op te starten als aanloop naar een volgend diepgaander actieplan.
Ze willen zich met dit plan niet blind staren op cijfers en dienen goed voor ogen houden dat er in de komende jaren heel wat kan/moet veranderen. Belangrijk is dat iedereen mee is in dit verhaal en zich willen inzetten om deze doelstelling te halen.
Enkele tips om zelf aan de slag te gaan:
Wonen/energie:
- Geef je huis een warme jas en bespaar op je energiefactuur ( zie ook samen aankopen isolatie, verwarming,.. )
-Vraag je gratis bouw- en plan advies aan, bel 016-23 26 49 en maak een afspraak
-Kies voor 100% groene stroom
Mobiliteit:
-Kies voor de fiets, het snelste en gezondste alternatief voor korte verplaatsingen
-Toch een auto nodig? Denk aan autodelen
-Nieuwe auto nodig? Kies voor elektrische variant of auto op aardgas.
Natuur:
- Plant een haag, (fruit)boom,… en vraag je subsidie aan ( vwd zie halle.be)
- Gebruik geen bestrijdingsmiddelen , tips op www.zonderisgezonder.be
-Ontdek de groene oaseplekjes in de stad ( Warandepark, Elisabethpark, Paradijsplekje,…) en laat je verrassen door rust en natuur

Duurzame aankopen:
-Hergebruik spullen, laat ze herstellen of maak er iemand anders gelukkig mee
-Koop bewust: kies voor lokale en biologische producten
-Vermijd afval, overweeg duidelijk je aankoop
Doe mee en wordt onze klimaatkameraad!
Heb jij je steentje bijgedragen en één van de tips in praktijk omgezet? Je dak geïsoleerd? Spullen naar de Kringwinkel gebracht? Een haag geplant? Je vereniging aangezet tot een duurzame actie op een evenement? Gekozen voor groene energie? Een elektrische wagen gekocht? Deel je goede voorbeeld op www.halle.be/klimaatkameraad en zet zo anderen aan om je voorbeeld te volgen. Lees er ook de ervaringen van de andere Halse klimaatkameraden!
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief