Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) uit HALLE schetst krijtlijnen Europees natuurbeleid

C21

Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) uit HALLE schetst krijtlijnen Europees natuurbeleid

Mark_demesmaeker_
Mark Demesmaeker is tevreden met de steun.
 

Het Europees Parlement heeft zonet het rapport van Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) over biodiversiteit massaal goedgekeurd. Demesmaeker vindt hiermee kamerbrede steun voor zijn oproep aan de Europese Commissie om de natuurrichtlijnen niet te herzien, maar integendeel volledig uit te voeren. Demesmaeker reageert bijzonder tevreden: “Het Parlement geeft hiermee een krachtig signaal. Eerder eisten ruim 500.000 Europese burgers in een petitie om de bestaande wetgeving niet aan te passen. De Commissie moet de onzekerheid over de toekomst van de richtlijnen stoppen. Er valt geen tijd meer te verliezen: willen we de gestelde natuurdoelen in 2020 halen, dan moeten we alles op alles zetten om de natuurrichtlijnen volledig uit te voeren.”

De natuurrichtlijnen (de vogel- en de habitatrichtlijn) vormen een cruciale schakel in de Europese biodiversiteitsstrategie 2011-2020. Vandaag zijn we ver van halfweg bij het bereiken van de 2020-doelen. De ecologische voetafdruk van alle EU-lidstaten is dubbel zo groot als hun ecologische draagkracht. Amper 23 procent van de natuursoorten en 16 procent van hun leefgebieden bevinden zich in een goede staat. Investeren in natuur en biodiversiteit is nochtans noodzakelijk voor natuur, mens en economie, aldus Demesmaeker: “Biodiversiteit gaat niet alleen over planten en dieren, maar over de mens en de samenleving als geheel. Het vormt een essentieel fundament voor onze gezondheid, ons welzijn én voor onze economische welvaart. Biodiversiteit biedt tal van onbetaalbare voordelen als gezonde lucht, zuiver water en gewasbestuivers. Een sterke natuur staat een sterke economie overigens niet in de weg, wel integendeel. Als Europa niet aan de 2020-doelstellingen voldoet, kan dat ons 50 miljard euro per jaar kosten.”

Het goede voorbeeld van de samenwerking van de Antwerpse haven met Natuurpunt toont volgens Demesmaeker aan dat de natuurrichtlijnen niet moeten worden herzien. Afgelopen vrijdag bezocht hij dit Vlaams pioniersvoorbeeld samen met de Europese Commissaris voor Milieu, Karmenu Vella. “Vlaanderen verzoent op deze manier economie en ecologie. Wie aan de huidige natuurwetgeving prutst, tast de rechtszekerheid van dergelijke projecten fundamenteel aan. De groene, maar ook economische geloofwaardigheid van de Commissie staat op het spel. Het zou fout zijn de richtlijnen te herzien. De Commissie moet volop inzetten om lidstaten beter te begeleiden en te ondersteunen bij de uitvoering van de wetgeving", vindt Demesmaeker.

Daarom pleit Demesmaeker in zijn verslag voor meer politieke wil op alle beleidsniveaus. Hij spoort in zijn rapport de EU-lidstaten aan om nauw samen te werken met alle betrokken actoren om de zogenaamde 2020-biodiversiteitsdoelen te bereiken. Een betere implementatie, een strikte handhaving en een verdere integratie van biodiversiteit in andere beleidsdomeinen zijn daarbij essentieel. Daarnaast zijn bijkomende innovatieve oplossingen nodig om biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen zoals een trans-Europees netwerk van groene infrastructuur, initiatieven voor het garanderen van basisnatuurkwaliteit buiten de beschermde gebieden en acties om bestuivers te beschermen. “De N-VA schetst hiermee de krijtlijnen van het Europese natuurbeleid. Het is nu aan de bevoegde overheden in de lidstaten én aan de Europese Commissie om met deze aanbevelingen aan de slag te gaan", besluit Demesmaeker.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 feb 2016
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief