HALLE - Vernieuwd Malakoff domein feestelijk geopend

C21

HALLE - Vernieuwd Malakoff domein feestelijk geopend

Malakof_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Malakof_2
Foto's Olaf
 
Malakof_3
Foto's Emile Devogeleer
 
Malakof_4
Foto's Emile Devogeleer
 
Malakpf_5
Foto's Emile Devogeleer
 
Malakof_6
Foto's Emile Devogeleer
 
Malakof_7
Foto's Emile Devogeleer
 

Ten zuiden van stad Halle, nabij Lembeek en vlak tegen het kanaal Brussel-Charleroi, liggen nog enkele onbekende natuurparels. Eén ervan is het Malakoffdomein, dat wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en werd nu terug plechtig heropend.

Drie vijvers, gevormd door de voormalige bedding van de Zenne, maar geïsoleerd sinds de aanleg van het kanaal zorgen voor een grote variatie. Met een investering van zowat 1 miljoen euro heeft het Agentschap de vervuilde en dichtgeslibde vijvers opnieuw omgetoverd tot een natuurgebied waar een rijkdom aan watervogels en vissen de bezoekers verbaast. Het Malakoffdomein is opnieuw een vaste stek voor ornithologen en hengelaars. Het verdient nu ten volle de titel van ‘paradijsplekje’ dat het al in 2012 ontving vanwege Pasar.
De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte en burgemeester Dirk Pieters openden samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) deze nieuw aangelegde natuurparel.. Het project maakt deel uit van het Plan Boommarter, dat de ontwikkeling van een aaneengesloten groengebied ten zuiden van Halle nastreeft, en een samenwerking is tussen ANB, stad Halle, Natuurpunt Halle, Natuurgidsen Zuidwest-Brabant, de provincie Vlaams-Brabant en het regionaal landschap Pajottenland en Zennevallei. De opening werd dan ook passend gekaderd in het Zennefeest, dat elk jaar het belang van de waterloop en zijn omgeving viert.
Natuurbeleving en biodiversiteit: een win-win verhaal
Hoewel het Malakoff domein als natuurgebied eerder klein is, herbergt het een schat aan biodiversiteit. Vijvers, rietkragen, moeras-, oever- en verlandingszones, struiken en hooilanden zorgen voor een grote variatie aan typische planten en dieren. Je vindt hier niet alleen rietvogels, maar ook trouwe wintergasten omdat het kanaal een belangrijke trekroute is.   Daarnaast werd het terrein de voorbije decennia helaas sterk vervuild, omdat de rioleringen uit de ruime omgeving allemaal naar de vijvers van het domein afwaterden. Pas nadat enkele jaren geleden de bouw van een collector zowat alle afvalwater opving, konden we starten met de sanering van de vijvers. Alle slib, dat bovendien vervuild was, werd afgevoerd zodat het water opnieuw voldoende diep is voor het rijke waterleven. Al enkele weken na het einde van de werken merkten we scholen jonge vissen op in de luwte van de stroming. Het domein draagt op die manier bij aan de realisatie van de zogenaamde ‘natuurdoelen’, die elke lidstaat van Europa moet nastreven voor het behoud en de ontwikkeling van een aantal belangrijke habitats en soorten.
Het visserijfonds investeerde zowel in aangepaste vistrappen, die de vissen toelaten om van de ene naar de andere vijver ‘op te klimmen’, als in een aantal hengelsteigers. De oudere bewoners van Lembeek herinneren zich nog hoe deze vijvers decennia geleden een populaire hengelstek waren, wat ondenkbaar geworden was door de vervuiling van het water. Het ANB verbeterde ook de wandelwegen in het domein, en zo gaan versterking van de natuurwaarden en diverse vormen van natuurbeleving hand in hand.
Meer info over deze natuurparel vind je op www.natuurenbos.be/malakoffdomein .
Het Plan Boommarter: meer bos, nieuwe verbindingen
Ten zuiden van Halle bevinden er zich verschillende bos- en natuurgebieden met een bijzondere ecologische waarde. Het Hallerbos is best bekend, maar ook het Maasdalbos, het Berendries-reservaat en andere groene oases zijn vlakbij. Die gebieden zijn door menselijke ingrepen versnipperd. Met het “Plan Boommarter” willen de projectpartners verbindingen aanleggen tussen de versnipperde delen en waar mogelijk het bos- en natuurgebied uitbreiden. De acties van Plan Boommarter zijn bijzonder divers: van de aanleg van een boomgaard, het hertekenen van oversteekplaatsen, over de aanleg van een ecotunnel onder de snelweg tot de aanplant van houtkanten of bijkomende bosoppervlakte. Dit alles wordt niet enkel verwezenlijkt op het openbaar domein, ook de inwoners uit het Plan Boommartergebied kunnen hun steentje bijdragen. Ze genieten daarbij ondermeer begeleiding bij de uitwerking van een project en een financiële tegemoetkoming. De partners van het Plan Boommarter namen in 2014 de uitdaging aan om een concreet aandeel van de Europese natuurdoelen (Natura 2000) te realiseren.
Feestelijke inhuldiging
Het Malakoffdomein wordt ook wel grote Zenne genoemd, naar de rivier die het terrein vorm gaf. Het is dus alleen maar passend dat de feestelijke opening van het domein samen valt met het jaarlijkse Zennefeest, dat dit jaar in Lembeek plaatsvond. Het regionaal landschap Pajottenland en Zennevallei bracht zo alle partijen rondom de rivier samen met het brede publiek dat uitgenodigd werd de hele Zennevallei volop te beleven  
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2016
Emile Devogeleer
Emile Devigeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief