Twee 17de eeuwse schilderijen uit de basiliek van HALLE zijn bijna terug

C21

Twee 17de eeuwse schilderijen uit de basiliek van HALLE zijn bijna terug

Stas_1
Ingezonden foto
 
Stas_2
Ingezonden foto
 

 Men is volop bezig met de restauratie van de mirakelschilderijen die zich in de basiliek van Halle bevinden. Binnen enkele weken komen er nog twee en dan zijn er dertien gerestaureers

 Twee bijzondere schilderijen zijn bij restaurateur Johan van den Eede voor restauratie.

 

Johan is leraar restauratie in de Academie van Antwerpen en volgt en begeleidt dit project sinds de beginperiode. Het gaat om twee schilderijen uit de 17de eeuw.

 

Het eerste is Madonna der gehangenen met zicht op stroppen (plaats waar de galg stond) en zicht op het Middeleeuwse Halle. Deze schilderij hing in het koor. Zij was zwaar beschadigd. Ghilain Stas van Po Arte Hallensis  vroeg advies aan Johan i.v.m. de restauratie door de leerlingen van de academie van Anderlecht.

Ghilain: “Johan vond het te gewaagd om dit topwerk door leerlingen te laten restaureren. Ik heb dat voorgelegd aan de voorzitter van de kerkfabriek. Samen hebben we beslist om deze restauratie-opdracht aan Johan te geven.Een gedeelte van de restauratie wordt gefinancierd door de kerkfabriek en het andere gedeelte door een privé-sponsor langs de Koning Boudewijn Stichting. Na restauratie vond  Johan dat dit een topstuk van de basiliek zal worden. Dit werk zou grondig onderzocht moeten worden. Mogelijk komt deze schilderij uit het atelier van Teniers (volgens antiquair Muller uit Gent”).

 Het tweede schilderij is De Clarisse Madonna. Ghilain: “Enkele jaren geleden organiseerden wij een bezoek aan de reserve van de basiliek, met potentiële sponsors en leerling-restauateurs van de academie van Anderlecht.Een sponsor vroeg of deze schilderij, dit niet behoort tot de reeks van de mirakelschilderijen, mocht gesponsord worden.Ik ging akkoord omdat dit op aanraden gebeurde van wijlen Roger Smellinckx. Ik had Roger leren kennen tijdens de lessen restauratie in de academie van Anderlech”t.

Toen Roger met de restauratie begon stelde hij, na grondig onderzoek, vast dat dit wel een hele bijzondere schilderij was. Het houten paneeltje droeg de tekens van de leveranciers van de familie Breughel.

 Hij onderzocht ook wie de schenker was. Het was een goede vriend van Rubens : Clarisse. Clarisse was een linnenkoopman uit Rijsel  en goed bevriend met Rubbens.

 Roger is ondertussen overleden aan een slepende ziekte. De schilderij was half afgewerkt. 

Ghilain: “Ik heb aan Johan Van den Eede gevraagd of hij de schilderij verder wilde restaureren. Het was voor Roger een hele opluchting dat Johan dit wilde doen. Enkele weken later is Roger overleden.Ook deze schilderij vindt Johan een topstuk”

 

.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mei 2016
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief