HALLE - Uitbater leemgroeve vraagt verlenging van vergunning

C21

HALLE - Uitbater leemgroeve vraagt verlenging van vergunning

Leemgroeve
Ingezonden foto

 Bijna tien jaar geleden werd er gestart met het winnen van leem, in de Sint-Veroonskouter, landbouwgebied en natuurzone van Lembeek (deelgemeente van Halle). Zij vroegen toen en vergunning voor 20 jaar. Zij kregen slechts een vergunning voor tien jaar en deze zijn bijna om. Daarom vraagt de uitbater nu een nieuwe vergunning.

 Zenne & Zoniën heeft indertijd actie gevoerd tegen het vernietigen van deze landbouwgrond  en het schenden van een zeer mooi natuurgebied.

 Door de actie van Zenne & Zoniën werden de ontginningsvoorwaarden zeer streng. Het ontginningsgebied werd omzoomd door een bosstrook. Nu reeds is deze bosstrook bijna volgroeid.

Volgens Michel De Baerdemaeker (voorzitter Boerenbond Halle) zal het zeer lang duren vooraleer deze aangevoerde grond terug landbouwgebied kan worden. Bijkomend is het zo dat er nog weinig actieve boeren zijn in groot Halle.

Daarom stelt Zenne & Zoniën voor aan Minister Schauvliege Vlaams minister van Landbouw dat indien de vergunning zou toegekend worden, er een verplichting zou bijkomen dat alle vrijgekomen gronden ( tenminste 50 % van het gebied)  bebost zou worden vooraleer men begint met de nieuwe uitbating.

 Dit werd ook medegedeeld aan Fred Derycke, voorzitter van de Milieuraad van Halle, die dit een uitstekend idee vond. Hij zal het voorstel  opnemen in het dossier van de nieuwe aanvraag van de leemgroeve (in behandeling in de milieuraad van Halle).

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2016
Felix Merckx
Foto Olaf en Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief