HALLE - Handelaars hangen zwarte vlaggen buiten

C21

HALLE - Handelaars hangen zwarte vlaggen buiten

Editiepajot_halle_handelaars_1_foto_merckx
Bij het vertrek van Halle-Ingooigem toonden de Hallenaars hun ongenoehen. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_ha_delaars_2_foto_merckx
De zwarte vlaggen hangen uit. (Foto's Felix Merckx
 

 De handelaars in het centrum van Halle zijn volledig tegen het nieuwe mobiliteitsplan dat Halle wil doorvoeren. Hun ongenoegen laten ze blijken door zwarte vlaggen en slogans aan hun zaak te hangen. Een aantal handelaars uit verschillende straten hebben zich al gegroepeerd (Hamo-Leco) om te protesteren. Zelf hebben ze een aantal nieuwe voorstellen klaar voor het schepencollege.

De handelaars zijn de mening toegedaan dat dit mobiliteitsplan voor Halle-Centrum niet getoetst is aan de dagdagelijkse realiteit van de handelaar die er zijn winkel uitbaat. Dit komt omdat de opstellers zelf niet in Halle Centrum wonen, laat staan er gaan winkelen.

Hamo Leco stelt met argus- en met vooral lede ogen vast dat dit plan en de impact ervan op Halle van die aard is, dat steeds meer klanten, komende van de 4 windrichtingen, elders hun heil zullen zoeken. Deze tendens is niet nieuw,

. Het mobiliteitsplatform is een orgaan waarin geen handelaars of eigenaars vertegenwoordigd zijn. Een drukkingsgroep zoals de fietsersbond is dat wel. En de fietsersbond wil dat iedereen inzake mobiliteit naar de fiets of zijn wandelschoenen grijpt richting Halse binnenstad. Het overgrote deel van de bezoekers en de klanten zal dat om diverse eenvoudige redenen niet doen.

Waarom niet? Luc Pieters: “Om praktische overwegingen, onze winkelstad ligt in een dal en uit Halle wegrijden via bijvoorbeeld de Nijvelse, of Ninoofsesteenweg zien velen niet zitten. Met alleen al de dagdagelijkse aankopen wordt de fiets logger en als daar andere aankopen uit de kleinhandel bijkomen dan volstaat een bagagehouder niet meer. De parking van de Delhaize is een mooi voorbeeld uit de praktijk “

Willen de handelaars dan geen fietsers in de binnenstad? Luc Pieters: “Natuurlijk wel, en met alle faciliteiten vandien;  sommige handelaars plaatsen spontaan fietsrekken aan hun gevel. Maar fietsers alleen vullen geen winkels”.

Wat stelt Hamo Leco voor?

1) Een verkeersluwe binnenstad, die alleen bekomen kan worden als voor elke voorgestelde lus een randparking voorzien is. Ze denken bvb. aan de stadsmagazijnen waarop een volwaardige voorstadsparking kan komen. De capaciteit van parking Gooikenaar kan verdubbeld worden. Voor de bezoekers die vanuit richting Brussel, Huizingen of Buizingen komen moeten de parking Senciestraat en Leide de huidige capaciteit behouden .

2) Hamo Leco wil in dit verband prioritair dë denkpiste van een ondergrondse parking op het Possozplein open houden. De boodschap aan het stadsbestuur is duidelijk : AIs dit echt niet kan blijft het Possozplein bovengronds parking, pal in het centrum van de stad en kort bijde winkels.

3)Een Kiss & Ride / laad- en loszone zone op de Beestenmarkt zodat ook de Melkstraat, de Maandagmarkt en de Basiliekstraat vanuit deze zone bevoorraad kunnen worden zonder dat de Ninoofsesteenweg nodeloos geblokkeerd wordt door vrachtwagens en bestelwagens.

Van de 19 parkeerplaatsen op de Beestenmarkt verdwijnen er volgens het plan 12. Dat zijn 12 wagens die via de Volpestraat en de Zuster Bernardastraat via datzelfde plan weer het centrum moeten uitrijden en terug in het verkeer op de A. Demaeghtlaan terechtkomen. Deze maatregel is contra-produktief. Hamo Leco vraagt enerzijds dat meer parkeerplaatsen op de Beestenmarkt voor uitsluitend kortparkeren behouden blijven en dat anderzijds het Oudstrijdersplein met ziin parking toegankelijk blijft via de Volpestraat.

De Ninoofsesteenweg is een slagader voor het verkeer komende uit het Paiottenland, het is een toegangsstraat tot het centrum en kan niet ingekrompen worden tot lokaal woonerf.

Het lussysteem blijft van kracht maar wint vooral aan kracht als de Minderbroederstraat en de Theunckensstraat éénrichtingsverkeer worden die op het Oudstrijdersplein samenkomen. De parking op het Oudstriidersplein is voor beide verkeerstromen beschikbaar, het verkeer kan daarna het centrum verlaten via de V. Baetenstraat.

5.)De nieuwe, nog te realiseren parkings op Nederhem kunnen niet in aanmerking genomen worden als parkingcapaciteit voor het winkelen in Halle-Centrum : enerzijds is Nederhem zelf in volle expansie qua bewoning en bevindt het zich in de onmiddellijke omgeving van het zwembad en het station met alle drukte en bezette plaatsen van dien; anderziids bevinden deze nieuwe parkings zich buiten wandelafstand voor klanten met inkopen.

6)Mogelijkheid om via de Senciestraat, de Brusselsesteenweg , de Meiboom, de Jules van de Weghestraat en de Van den Eeckhoutstraat naar de A. Demaeghtlaan te kunnen rijden. Een ander voorstel zou kunnen zijn de rijrichting in de Meiboom te wijzigen. De omweg via de Scheepswerfkaai en de Bergensesteenweg als je richting Pepingen wil rijden komt niemand ten goede; alleen de tijdsduur in de auto en dus de verkeersdrukte op zich nemen ongewenst toe.

7)De Jozef Michelstraat, het zogenaamde Buizingenstraatje, is op dit ogenblik niet toegankelijk voor wie van Buizingen komt; het verkeer uit Buizingen en van over de vaart wordt eerst naar het containerpark gestuurd om vandaar uit de Bergensesteenweg op te rijden. Hiermee zijn alleen de bestuurders die in St-Pieters-Leeuw of Anderlecht gaan winkelen gediend.

Hamo Leco stelt dat de lus Pacha- |.Michelstraat trouwens zo klein is dat ze geen praktisch nut heeft. Dit verkeer kan gemakkelijk via de iets grotere lus van de Senciestraat en de slingerweg Halle Centrum verlaten. Het veranderen van de rijrichting in de J. Michelstraat heeft het grote voordeel dat klanten via deze straat en de Vanden Eeckhoutstraat op de meeste optimale wijze en met de minste overlast de A. Demaeghtlaan en de Ninoofsesteenweg kunnen bereiken; desgewenst kunnen ze nog naar de parking van de Senciestraat rijden. Aan het kruispunt van de Vanden Eeckhoutstraat en de A. Demaeghtlaan is er een kleine structurele ingreep nodig om het verkeer vlot te laten invoegen op de A. Demaeghtlaan.

8)De knip op het punt V.Baetensstraat/Poststraat/Ardevelstraat is niet opportuun omdat het verkeer dat komende van de A. Demaeghtlaan de Ardeveldstraat in die situatie afrijdt langs de Poststraat, Baron Jacquesstraat en het Oudstrijdersplein moet om de V. Baetensstraat te bereiken. Anders komt dit verkeer op de Zuster Bernardastraat terecht, een straat die in het nieuwe plan ook het integrale verkeer van de Ninoofsesteenweg (= dus ook vrachtwagens en bestelwagens) moet slikken en allicht het grootse deel van de dag gesatureerd zal ziin. Ook de bewoners van de Ardeveldstraat en de Poststraat die naar de A. Demaegthlaan willen riiden kunnen gaan aanschuiven op de Zuster Bernardastraat of de omtoer via het Oudstriidersplein nemen.

9)Hamo Leco distantieert zich daarentegen van een uitbreiding van de huidige voetgangerszone; de dag dat iedereen van buiten de stad te voet komt wandelen en winkelen is bijlange nog niet aangebroken. Halle is als stad te klein om hier een voortrekkersrol te willen spelen en trouwens ook voor de grootstad Brussel bleek deze maatregel een commercieel drama voor de betrokken handelaars.

10) Ten laatste, en dit is misschien het allerbelangrijkste, Hamo Leco wil volledige duidelijkheid in de toekomstvisie van het stadsbestuur inzake de Halse stadkern als de Zuiderbrug en de Bospoortbrug operationeel zijn. Op de voorbije voorstelling van het mobiliteitsplan ging het stadsbestuur opgeen enkel moment in op de vraag naar welke zijn korte termijns- en lange termijnsplanning is, en aan wat de Hallenaar zich mag verwachten tijdens en na deze ingrijpende 'brugwerken' zoals bijvoorbeeld met de herinrichting van het Possozplein. Dat doet de wenkbrouwen fronsen. Ook het volledig autovrii worden van de as Ninoofsesteenweg, Beestenmarkt en Volpestraat , na de hierboven vermelde werken, bliift volgens ons onbespreekbaar.

De standpunten van Hamo Leco behelzen alleen het huidige mobiliteitsplan, ze kunnen niet uit hun context gerukt worden en gebruikt worden als een impliciete goedkeuring van andere nog niet aan het publiek voorgelegde plannen.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jun 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief