HALLE - De Reuzen op de Braderie van het Centrum.

C21

HALLE - De Reuzen op de Braderie van het Centrum.

Editiepajot_hlle_reuzen_1__foto_merckx
Archief Felix Merckx
 

Vanaf 1936 hadden de handelaars van de ‘Keute en de Lange Stieweg’ hun eigen reuzen en kwamen ze buiten wanneer het in de maand augustus kermis op de Stieweg was. Begin de jaren 50 kregen ze niet alleen een opknapbeurt maar kwam er een derde maar kleinere reus bij, Rooske. Nu zijn ze terug opgeknapt en gaan ze de braderie van de Halse handelaars bezoekeen 

 In 2009 sprak wijlen Pater Pax Johan Vencken, president van de Confrérie aan over de reuzen van de Stieweg. Deze dreigde dakloos te worden toen Pax zelf het klooster verliet om zijn intrek te nemen in Sint-Augustinus. Hij vroeg om de reuzen een nieuwe thuis te bezorgen. Tijdens de Academische zitten n.a.v. 20 jaar kleine Vaantjesboer droeg hij de reuzen officieel over aan de Confrérie van de Vaantjesboer. Deze beloofde plechtig om de reuzen een nieuw leven te geven en te restaureren. In 2010 trokken ze voor het laatste door de straten tijdens de reuzenstoet van dat jaar en toen bleek al gauw dat de reuzen best volledig herbouwd zouden worden.

Onder leiding van Hubert Debraekeleer begon de reuzenploeg van de Confrérie in het najaar van 2013 aan de bouw van 3 nieuwe reuzen. Het onderstel is geen riet, maar hout, zodat het veel lichter is om de reuzen te dragen. De hoofden zijn van de hand van Hubert Debraekeleer zelf. Ze kregen een heuse facelift en zien er heel wat jonger uit. De oude hoofden worden bewaard in het archief van de Confrérie.

 Het spreekt voor zich dat de Reuzen van de Stieweg ook op de ‘Stieweg’ zelf actief zijn. Nu de Basiliekstraat (de vroegere Lange en Korte Stieweg) stilaan heraangelegd geraakt zullen de Halse reuzen ook deelnemen aan de Braderie. Op zaterdag 25 juni zullen Romeo en Juliette zelfs hun verloving verkondigen in alle winkelstraten. Reus Vaantjesboer en de Confrérie verwelkomen ook iedereen tijdens de Braderie in de winkelstraat (ter hoogte van de Nieuwstraat) voor oa. een fris glas Duivelsbier. Op die manier wil de Confrérie de spaarpot van de Halse reuzen wat spijzen in het zicht van het huwelijksfeest op zondag 3 september 2016.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2016
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief