OCMW HALLE dompelt zijn cliënten onder in taal

C21

OCMW HALLE dompelt zijn cliënten onder in taal

Editiepajot_halle_ocmw_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

 Het OCMW Halle startte, in samenwerking met de provincie, begin mei een project met als hoofddoelstelling Nederlandse lessen aanbieden aan eigen anderstalig cliënteel.

Een groot aantal mensen spreekt thuis geen Nederlands of groeide hier op in een andere taal. Uit cijfers van Kind en Gezin van de borelingen uit 2013 blijkt dat de ‘ontnederlandsing’ in de meeste gemeenten ook toeneemt. Wanneer men zich specifiek op Halle richten, ziet men dat in 2004, 75% van de Hallenaren nog het Nederlands als thuistaal had, dit in vergelijking met in 2013 nog slechts een 66%.

Ook het OCMW van Halle op zijn beurt ondervindt de problematiek van een toenemende ‘ontnederlandsing’. Uit een onderzoek binnen het OCMW bleek dat het cliëntenbestand in belangrijke mate bestaat uit anderstaligen (52%), die het Nederlands al dan niet (of beperkt) machtig zijn. Wanneer we dan de contacttaal onder de loep nemen, bleek uit de (subjectieve) bevraging van maatschappelijk werkers dat men, bij inschatting, gemiddeld in 28% van de gevallen in een andere taal aangesproken wordt.

Voorzitter Marie-Rose Harnie: “We stellen vast dat er een aantal drempels zijn voor het niet kunnen volgen van Nederlandse les bij CBE en GLTT. OCMW Halle wil hier via het project sterk op inzetten. In eerste instantie dienen cliënten een wachttijd te doorlopen indien ze zich inschrijven in april of december. Aan deze doelgroep wordt een voortraject Nederlandse les aangeboden. Dit ter overbrugging van deze wachttijd en met het oog op het bevorderen van de integratie- en inburgeringskansen. Door middel van dit project zal er dus sneller ingegrepen kunnen worden in dit proces en zal bovendien de weg naar activering bevorderd worden.”

Bij de opstart van het project botsten ze nog op een ander belangrijke drempel voor het niet kunnen volgen van Nederlandse les bij CBE en GLTT, namelijk het gebrek aan kinderopvang. Het vormt dus een bijkomende groep waar ze als OCMW sterk op willen inzetten. Om dit op te vangen hebben ze een samenwerkingsovereenkomst met de stad voor het huren van de ‘speelwolk’, een spel - en ontmoetingsruimte voor kinderen tussen 0 en 4 jaar. In deze fase worden de lessen daar gegeven, op termijn zou het de bedoeling zijn dat een vrijwilliger de opvang van de kinderen voorziet en dat de lessen plaastvinden in OCMW Halle.

Vooeaitter Harnie: “We willen doorheen dit project blijvend oog hebben voor dergelijke drempels en hier waar mogelijk op inspelen. Op termijn willen we ook een aanbod aanbieden aan cliënten die reeds Nederlandse les volgen, maar op bepaalde vlakken nog extra ondersteuning kunnen gebruiken.  Samenwerking met Huis van het Nederlands, CBE en GLTT blijft binnen dit project een belangrijk uitgangspunt. Binnen elk individueel traject vormt namelijk de doorstroom naar een erkend opleidingscentrum een belangrijke doelstelling. Daarnaast trachten we met deze organisaties ook op andere domeinen een optimale samenwerking te bewerkstelligen.” 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief