OCMW HALLE bouwt 31 supplementaire flats en 44 supplementaire parkings

C21

OCMW HALLE bouwt 31 supplementaire flats en 44 supplementaire parkings

Ocmw_2
Ingezonden foto
 
Ocmw_1
Foto Emile Devogeleer
 

 Een van de prioritaire doelstellingen binnen de goedgekeurde meerjarenplanning van het OCMW van Halle is het optimaal benutten van de bestaande woonzorgcampus en de bouw van nieuwe assistentiewoningen in de achtertuin. Realisatietermijn : nog deze legislatuur

 Alvorens dit dossier ten gronde te behandelen werd er een externe omgevingsanalyse opgemaakt.

Dank zij de 4 rusthuizen op het grondgebied en diverse rusthuizen in de naburige gemeenten kunnen we stellen dat de bejaarden die “ zware zorg” nodig hebben, snel kunnen geholpen worden zonder dat men , zoals vroeger, de oplossing moest zoeken in het Brusselse. Door de bevriezing van het aantal woonzorg(rusthuis)bedden door de hogere overheid zullen we het echter nog vele jaren moeten stellen met de aantallen die nu door het Ministerie gesubsidieerd worden.

 Marie-Rose Harnie,(voorzitter OCMW): De ROB wachtlijst van ons rusthuis  ( de lichtezorgbehoevenden) is echter zéér lang. De vergrijzing zal deze cijfers nog doen toenemen. Oplossing dient dus elders gezocht, en misschien terecht want een rusthuisbed kost zeer veel geld aan betrokkene zelf , maar ook aan de gemeenschap”.

 De assistentiewoningen ( Serviceflats ) zijn al lang een aardig alternatief voor oudere mensen met een lichter zorgprofiel.  De eigen flats  Van Koekenbeek  kennen momenteel een wachtlijst van bijna 8 jaar.

 Uitbreiden van de campus is dus een aangewezen oplossing!

 De voordelen om uit te breiden op de eigen campus zijn volgens Marie-Rose Harnie: “Dat we hoogst waarschijnlijk een deel van de wachtende op de ROB wachtlijst van het rusthuis kunnen transfereren naar de assistentiewoningen, dat we door alle zorggebouwen op onze site te verbinden er efficiënter kan omgegaan worden met de dienstverlening, de gemeenschappelijke ruimten, vb. (kapper, bar .. ), dat de nachtpermanentie door die verbondenheid van de gebouwen sneller en veiliger dringende hulp kan geven in de flats  en loppels waar één van beiden zwaarder hulpbehoevend is, misschien toch nog samen kunnen blijven in een beschermde flat en personeelsinzet efficiënter kan verlopen.

 En , de kogel is door de kerk!

 Het OCMW van Halle stelde het eerste ontwerp voor van het nieuwe complex met assistentiewoningen. In de Raad Maatschappelijk Welzijn van 12 juli ll. werd het architectenbureau” LICENCE TOT BUILD “uit Lennik aangesteld als ontwerper voor de nieuwe assistentiewoningen; Veertien bureaus stelden zich kandidaat en dienden een voorontwerp in.

 Het nieuwe gebouw komt langsheen de Jean Jacminstraat, in de tuin van Van Koekenbeek

Het OCMW stelde twee grote eisen:

 Er diende een functionele verbinding ontworpen te worden met de andere gebouwen op de site. Overdekte loopgangen zullen beide assistentiewoningen en het woonzorgcentrum verbinden. Zo wordt ook de eerste stap gezet tot het uitbouwen van een échte woonzorgzone

 Er diende ondergrondse parking opgenomen te worden in het concept. Eigen voertuigen en personeelsvoertuigen horen later niet meer thuis op eigen parkings of parkings in de omgeving, maar zullen ondergronds moeten gaan. Zo proberen zij ook hun steentje bij te dragen op het probleem van de parkeerdruk

Het volledige concept bevat 31 supplementaire flats en 44 supplementaire parkings

 In de eerste helft van 2017 dient de aannemer aangesteld te worden  De architect heeft al de eerste vergadering achter de rug. Visies op ontwerp, bouwvergunning, studies , lastenkohieren om uiteindelijk te komen de gunning van een aannemer. De start van de bouw zou voorzien zijn in de tweede helft van 2017, zodat in 2018-2019 de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.

 Naast de diverse commerciële initiatieven biedt het OCMW zo aan de Hallenaar een betaalbaar en kwalitatief alternatief!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2016
Emile Devogeleer
Ingezonden en Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief