Centrum Onze Lieve Vrouw van HALLE bestaat 50 jaar

C21

Centrum Onze Lieve Vrouw van HALLE bestaat 50 jaar

Centrum
Foto Felix Merckx
 

 Op 3 september 2016 bestaat het Centrum Onze Lieve Vrouw van Halle precies 50 jaar. De vroegere Vlaamse Kermis (nu Zomerhappening) was de eerste activiteit in dit Centrum.  Vele jaren geleden was dit centrum gekend als het ‘Gildenhuis’

 Toen in 1910 het Mariaspel ‘Maria’s Leven’ opgevoerd werd in de Concordiazaal, was het succes zo immens dat er besloten werd op de huidige locatie van het Centrum een nieuwe grote Mariazaal op te richten. Halfoogst 1911 was het zover en de eerste uitvoering van Maria’s leven werd er vertoond. De zaal kon 2000 toehoorders bevatten, en het Mariaspel werd jaarlijks een 15-tal keren vertoond voor bezoekers uit alle hoeken van Vlaanderen, Nederland, Duitsland en zelfs Frankrijk.

 Omdat de zaal stilaan afgeleefd was besloot de parochie om op dezelfde plaats een nieuw parochiaal Centrum te bouwen, omdat er zalen en vergaderlokalen tekort waren.

:Er werd dee bouwheer ook opgedragen een preventief gezondheidscentrum te bouwen, waarin diensten waren voor prenataal en kinderheil; sport- en schoolonderzoek; beroepsoriëntering en voor de nieuwe psycho-medische-sociale dienst voor de studerende jeugd.

 De plannen voorzagen drie blokken. Twee ervan die er nu nog staan werden gerealiseerd. Een derde blok kwam er niet om financiërle redenen. In het ontbrekende blok was plaats voorzien voor: 2 zalen : een volledig uitgebouwde feestzaal met 560 zitplaatsen en een overgrote eetzaal of ontspanningszaal en ook een receptiehall bij de ingang.

 Op zaterdag 3 september 1967 werd blok B  officieel ingehuldigd

 En zo was een traditie gestart die tot op de dag van vandaag stand houdt. Het zijn de vele parochiale verenigingen die jaarlijks hun Vlaamse Kermis (lees vandaag Zomerhappening) inrichten en waarvan de opbrengst nog steeds integraal naar de werking en onderhoud  van de gebouwen gaat.

 VZW
Het beheer van het centrum is in vzw vorm, waarbij de verenigingen allen een zitje hebben in het bestuur en o.l.v. de voorzitter deken Raymond Decoster waken over de goede werking. Zij zorgen dus voor de instandhouding en modernisering van de gebouwen.

 De vele renovaties en aanpassingen van het gebouw laten vandaag toe in 2 zalen tegelijk, ieder met eigen keuken, feesten te organiseren.  De zaal op het gelijkvloers heeft bovendien alle mogelijkheden inzake audio en video en beschikt over een podium voor kleine optredens. Alle zalen, ook de drie vergaderlokalen op de eerste verdieping zijn uitgerust met WIFI en alles is rolstoeltoegankelijk via een lift. Deze zalen en ook tal van andere lokalen kunnen gehuurd worden. Meer info hierover op www.centrumolvhalle.be ofolv.centrum.halle@telenet.be of telefoon 0486/828 078

 ZOMERHAPPENING
Voor de 50ste keer dus, wordt deze Zomerhappening georganiseerd en wel op zondag

 18 september vanaf 11u30. De naamwissel heeft veel te maken met het achterhaalde concept van ‘Vlaamse Kermis’, toch noemt het geen eetfestijn omwille van de grotere spanwijdte.

Op het programma staat vanaf 11u30 tot 15u het restaurant in buffetvorm; vanaf 15 uur de tea-room met pannenkoeken, ijsjes, taart, enz.... en o.a. optreden van de OKRA-dansgroep.

 ANDERE ACTIVITEITEN

-Zondag 25 september komt de basiliek in de picture in Vlaanderen. Die dag wordt de TV-mis op Eén uitgezonden vanuit de basiliek. Zeker kijken of… komen!

-De rectoren van alle Vlaamse bedevaartsoorden komen jaarlijks samen voor een trefdag, die dit jaar zal plaatsvinden in Halle op woensdag 5 oktobe

 DE BASILICA-LEZINGEN
Onder die naam organiseert de parochie, in het kader van het ‘Heilig Jaar van de Barmhartigheid’ een reeks voordrachten, waarvan er reeds twee voorbij zijn.

De derde lezing vindt plaats op woensdag 5 oktober om 11.00 u. in het O.L.-Vrouwcentrum.

Spreker Piet Raes zal het hebben over een bijzondere mystieke dame Madeleine Delbrêl, een atheïste die zich bekeerde tot het christendom, en een grote verering had voor Maria. Zij speelde in Parijs een grote rol in de dialoog tussen communisten en gelovigen.

De vierde lezing gaat door op maandag 10 oktober om 19.30 u. in de basiliek.

Dan geeft Herman Van Rompuy, president-emeritus van Europa,  een voordracht over ‘De christen in Europa vandaag’.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 aug 2016
Felix Meckx
Felix Merckx en Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 14 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief