HALLE heeft een volwaardig sociaal huis

C21

HALLE heeft een volwaardig sociaal huis

Sociaal_1
Foto Felix Merckx
 
Sociaal_2
De vroegere toestand. (Repro Emile Devogeleer)
 
Sociaal_3
Foto's Emile Devogeleer
 
Sociaal_4
Foto's Emile Devogeleer
 
Sociaal_5
Foto's Emile Devogeleer
 
Sociaal_6
Foto's Emile Devogeleer
 
Sociaal_7
Foto's Emile Devogeleer
 
Sociaal_8
Foto's Emile Devogeleer
 

 Het Oud-Weeshuis langs de Demaeghtlaan in Halle werd omgebouwd tot Sociaal Huis. Het gebouw was van 1904 tot 1948 een weeshuis voor meisjes tussen de 5 en de 21 jaar. Van 1951 tot 2002 had het eerst een functie als rusthuis voor vrouwelijke senioren en later voor zorgbehoevende senioren. Na een aantal jaren van leegstand herrijst het Oud Weeshuis als Sociaal Huis.  De kostprijs voor de herinrichting is 6 miljoen euro.

Het Sociaal Huis is het lokale aanspreekpunt in Halle voor alle vragen  over zorgverstrekking en sociale aangelege,heden.. Het is open alle werkdagen van 8.45 uur tot 12 uur. In de namiddag enkel op afspraak.. Nu zondag mag iedereen het Sociaal Huis bezoeken en dit van 13 tot 18 uur

 Het Oud-Weeshuis was tot midden 2002 in gebruik als rustoord voor bejaarden. Het werd gebouwd begin vorige eeuw en is opgenomen op de inventaris van het Sint-Lucas Archief. Het Oud-Weeshuis omvat ruime, hoge slaapzalen, brede gangpaden, een geïntegreerde kapel en hoge onbenutte zolderruimtes. De kapel gaat in het nieuwe concept behouden blijven.

 De ontwerpers stonden voor de uitdaging om van een bestaand gesloten gebouw een open en functioneel ontvangstgebouw te maken. Zij dienden een integrale toegankelijkheid voor een drempelloze werking van het OCMW te verzoenen met een strikte opvolging van alle verplichtingen in verband met informatieveiligheid.

Tenslotte gaf het OCMW de opdracht om een modern, dynamisch Sociaal Huis te creëren en het historisch karakter van het gebouw te bewaren.

 CONCEPT
De ontwerpers voorzagen het Oud-Weeshuis van een nieuwe toegangsstructuur langs de zijde zonder het bestaande historisch waardevolle gebouw op de achtergrond te dringen. Deze nieuwe structuur fungeert als een uithangbord en doet dienst als ontvangstportaal en herbergt een polyvalente vergaderzaal.

De interne structuur werd opengewerkt waardoor er een visuele communicatie mogelijk wordt tussen de verdiepingen en het centrale baliegegeven.

 Door het openwerken van de gebouwstructuren ontstaan lichte, aangename ruimtes voor zowel het ontvangen van cliënten, het houden van overlegvergaderingen als voor de administratieve werkzaamheden

 Alle diensten van de sociale dienst hebben hun intrek genomen in het Sociaal Huis. Men kan er terecht op werkdagen van 08.45 tot 12.00 uur. In de namiddag enkel na afspraak. De medewerkers van de sociale dienst zijn enkel te bereiken via het algemeen nummer 02/361.16.16. De individuele rechtstreekse nummers van de maatschappelijk werkers zijn NIET MEER IN GEBRUIK

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 sep 2016
Felix Merckx
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief