HALLE - Werelddag van verzet tegen armoede

C21

HALLE - Werelddag van verzet tegen armoede

Armoede_1
Foto's Felix Merckx
 
Armoede_2
Foto's Felix Merckx
 
Armoede_3
Foto's Felix Merckx
 
Armoede_4
Foto's Felix Merckx
 
Armoede_5
Foto's Felix Merckx
 

 Al enkele jaren staat 17 oktober bekend als “Werelddag van Verzet tegen Armoede”. Verspreid over het hele land worden er activiteiten georganiseerd die de strijd tegen armoede in het licht zetten. In België leeft namelijk 1 op 7 onder de armoedegrens. In Halle is dit niet anders.

 Om armoede nog meer zichtbaar te maken ging er op zaterdag 15 oktober van 10 tot 16 uur een reuze-actie door met een woondoolhof, een bungee-run, soep op de stoep en 1500 paar schoenen op de Grote Markt van Halle. Iedereen was er welkom om een krachtig signaal tegen armoede te geven.

 In zijn openingstoespraak had schepen Guy Nechelput er over dat spijtig genoeg  slechts een deel van de oplossingen van het probleem in Halse handen ligt. “Het regulerende deel ligt vooral bij Wonen Vlaanderen, die oa. de normen en de reglementering inzake huurprijzen bepaalt en tegelijk reguleert welke steden nog gesubsidiëerd worden voor verdere niewbouw van sociale woningen en welke niet. Hier ligt al een probleem voor onze stad omdat we zo goed als het vooropgestelde quotum aan sociale woningen op ons grondgebied behaalt hebben. Hierdoor riskeren we binnenkort geen gesubsidiëerde leningen meer te krijgen voor de ontwikkeling van nieuwe woningen. Hoe moeten wij die dan verder financieren?”, zegde de schepen

 In Halle zijn 3 sociale actoren werkzaam op het vlak van sociaal woningaanbod, nl. Sociaal Verhuurkantoor Webra (prov. Vlaams Brabant), Sociaal Verhuurkantoor Zuidkant (een vereniging van diverse OCMW’s uit de regio) en de Huisvestingsmaatschappij Woonpunt Zennevallei (een regionale werking over oa. Halle, St-Pieters-Leeuw, Beersel, Gooik en Sint-Genesius-Rode) die veruit de grootste is met bijna 1100 sociale woningen in Halle.

 Woonpunt heeft dit jaar tot op heden reeds 152 nieuwe woningen gerealiseerd en zal wellicht het vorige record van170 nieuwe woningen, voorbijsteken. En inderdaad, toch zijn er nog lange wachtlijsten ....

 Woonpunt is naast de nieuwbouw ook volop bezig met het aanpassen en renoveren van oudere woningen door ze beter te isoleren, dubbele beglazing te voorzien en in Windmoleken ook af te stappen van dure elektrische verwarming.

 Woonpunt werkt eveneens sterk aan de sociale ondersteunning van de zittende huurders en toekomende huurders en wil hen zo goed mogelijk informeren via de Gazet van WPZ, wijkvergaderingen, enz... Het vergroten van het aanbod aan openingsuren en straks zelfs met een geheel nieuw toegankelijk onthaal zullen hier ook toe bij dragenSchepen Nechelput: “Halle zet zich al vele jaren in op wonen voor iedereen ! Maar ondanks deze inspanningen blijven de wachtlijsten lang. De stad groeide immers op een twintigtal jaren aan met een kleine 10000 inwoners ....  Een reden temeer om het woonbeleid als een absolute prioriteit te beschouwen”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief