HALLE - Vernieuwde Basiliekstraat ingewandeld

C21

HALLE - Vernieuwde Basiliekstraat ingewandeld

Straat_1
Foto's Felix Merckx
 
Straat_2
Foto's Felix Merckx
 
Straat_3
Foto's Felix Merckx
 

 Schepencollege en handelaars hebben de vernieuwde Basiliekstraat ingewandeld.  Na 18 maanden van werken aan het rioolstelsel en het wegdek kunnen de handelaars en bewoners van de Basiliekstraat, Maandagmarkt en verkeersvrije stuk Bergensesteenweg opnieuw herademen.

Een herwaardering van de Basiliekstraat was dringend nodig. Vele stenen lagen er los, wat zorgde voor valpartijen en ook de riolering was aan verneiuwing toe.

In zijn openingstoespraak bedankte schepen van Openbare Werken Johan Servé de handelaars en de bewoners voor het geduld dat zij gehad hebben. Verder gaf hij een overzicht van de werken. Het was in december 2011 dat studiebureau Grondmij nu Sweco aangesteld werd als ontwerper voor dit project.

 Johan Serve: “Hierbij was de prijs niet het enige criterium, maar diende de inschrijvers ons ook reeds een visie voor de Basiliekstraat te bezorgen. Op deze aspecten werden er punten gegeven en werd sweco aangesteld als de laagste regelmatige inschrijver voor dit project. De studie  had als opdracht de winkelwandelstraat te gaan herinrichten naar een aangename hedendaagse winkelstraat  enerzijds en anderzijds het bieden van oplossingen ter bestrijding van de wateroverlast in de Basiliekstraat”.

 BUSHALTE

De rioleringsbuizen die het water van de Basiliekstraat dienden af te voeren naar de waterloop geen voldoende diameter hadden waardoor het water bij hevige regenval zich ophoopt in de riolering en wateroverlast veroorzaakte in de Basiliekstraat.Om dit te voorkomen werden er tal van bufferbekkens aangelegd. Met de werken begon men op 1 april 2015. Vanaf januari begon men al de werken rond de nutsleidingen.

 Aan het kruispunt Arkenvest/ Basiliekstraat kwam meer ruimte voor de zwakke weggebruiker, zijnde de aanleg van een fietspad in tegenrichting en de aanleg van een wandelboulevard richting de bospoortbrug.

 De bestaande bushalte werd verplaatst van het park naar het belgacomgebouw, zodanig dat het verkeer dat de parklaan dient te bereiken vlot kan afdraaien wanneer de bus gestationeerd staat.

 Schepen Servé: “De oorspronkelijk vooropgestelde timing der werken werd gehaald. Meer zelfs ik durf te zeggen dat we 2 maand sneller klaar zijn dan voorzien. Natuurlijk moet er nog afgewerkt worden: in het bovenste stuk van de Basiliekstraat komen er nog vuilbakken met asbak, op tal van plaatsen worden er nog banken voorzien, op het kruispunt van de Vuurkruisenstraat komen de arduinen stenen van de oude Zenne brug terug enz”.

 BEESTENMARKT
Gedurende de werken waren de handelaars moeilijk bereikbaar en dat hebben ze ook aan hun omzet gevoeld. Nu wordt ook nog de Beestenmarkt onder handen genomen.

Bij de herwaardering van de Beestenmarkt zal er ingespeeld worden op het verbeteren van de verblijfskwaliteit. Het aantaparkeerplaatsen wordt weliswaar gehalveerd maar ze worden strikt voorbehouden voor kortparkeren. Tegelijk wordt een belangrijk deel van de Beestenmarkt een aangenaam autovrij plein dat aansluit bij het aanpalende autovrije winkelcentrum.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief