HALLE - N-VA wil zwakke weggebruikertoets bij werken

C21

HALLE - N-VA wil zwakke weggebruikertoets bij werken

Zwakke_weggebruiker_bewerkt-1
Ingezonden foto
 

 De N-VA wil dat de stad Halle een zwakke weggebruikertoets invoert. Deze toets dwingt aannemers en nutsbedrijven na te denken over de impact van hun werken op voetgangers of fietsers. “Werken zorgen vaak voor hinder bij fietsers of voetgangers. Dit kan tot onveilige situaties leiden. Een concrete vergunning voor werken kan pas worden afgeleverd nadat aannemers een antwoord bieden op 3 vragen. De toets verplicht zo ook het stadsbestuur de situatie te beoordelen”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Dirk Van Heymbeeck.

 Iedereen die fietst of te voet gaat in Halle heeft het ongetwijfeld al meermaals meegemaakt. Er zijn wegenwerken, er worden kabels aangelegd of er is een bouwwerf en het fiets- of voetpad is onderbroken. Voor de fietser of voetganger is het dan meestal behelpen. Er is geen concrete oplossing voor hen voorzien en dat creëert gevaarlijke situaties. Ook automobilisten zijn vaak verrast als voetgangers of fietsers plots voor hun neus opduiken.

 Met het invoeren van de zwakke weggebruikertoets willen we dit vermijden. Aannemers en nutsbedrijven moeten voor zij de werken aanvatten concrete oplossingen aanreiken die de veiligheid van fietsers, voetgangers en minder mobiele mensen garanderen. Ze zullen dit moeten doen door op 3 concrete vragen te antwoorden bij de aanvraag van hun vergunning. Houden ze onvoldoende rekening met de zwakke weggebruiker dan buizen zij voor de toets en wordt de vergunning hen niet toegekend”, verduidelijkt Van Heymbeeck.

 “Zo kan een aannemer aanduiden waar voetgangers veilig kunnen oversteken voor ze aan de werken komen of automobilisten melden dat voetgangers of fietsers op de baan komen. Dit gebeurt nu zelden of nooit in Halle. Nutsbedrijven zouden een parkeerverbod kunnen instellen ter hoogte van een onderbroken voetpad. Zo kunnen voetgangers toch door zonder echt midden in de straat te gaan,” besluit het N-VA-gemeenteraadslid.

 De 3 concrete vragen zijn:

  1. Welke impact hebben de door u geplande werken op voetgangers of fietsers?
  2. Welke concrete maatregelen zal u nemen om de veiligheid van voetgangers of fietsers te garanderen tijdens de werken?
  3. Welke verkeersborden zal u plaatsen ter hoogte van de werken om een veilige situatie te creëren voor voetgangers en fietsers?

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 okt 2016
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief