Mark DemesmaekerN-VA met MedEvac naar Oekraine

C21

Mark DemesmaekerN-VA met MedEvac naar Oekraine

Medevac
Mark Demesmaeker met MedEvac in Kyiv
 

Hallenaar Mark Demesmaeker, senator voor N-VA, is aan het stuur van een medisch evacuatievoertuig helemaal naar Kyiv gereden. Hij bestuurde de MedEvac als onderdeel van een groter internationaal hulpkonvooi van 22 voertuigen. Naast voertuigen uit verschillende landen reden ook 2 Belgische voertuigen mee. 

Demesmaeker: "Deze trucks zijn gefinancierd met giften van burgers. Naast mijn politieke lobbywerk wilde ik ook iets concreets bijdragen." De internationale hulporganisatie Help99.co koopt tweedehands pick-up trucks met de gesponsorde fondsen, laat ze volledig nakijken in de Estse hoofdstad Tallinn, spuit ze in camouflagekleuren en richt ze volledig in als bijvoorbeeld medisch evacuatievoertuigen. Dit omvat onder andere een verhoogde opbouw, stroomvoorziening, zitplaatsen, brancards, medische apparatuur en materiaal.
Elke maand vertrekt er zo'n konvooi naar Oekraïne. "Renaud de Kerckhove, de drijvende kracht achter het Belgische deel van de fondsenwerving, kon deze keer 2 auto's financieren en zocht nog een chauffeur. Ik heb geen moment geaarzeld om te helpen. Ik ken Renaud als organisator van de halfjaarlijkse Tuindagen in Beervelde… een contact uit mijn verre ‘Groene Vingers’ verleden," lacht Mark Demesmaeker. Samen reden ze vanuit Tallinn, Estland, naar Kyiv, een reis van 2000 km. De ontvangst in Kyiv was emotioneel en leerzaam, met boeiende gesprekken met militairen die de MedEvac zullen gebruiken. Demesmaeker benadrukt de cruciale rol van snelle evacuaties voor gewonde militairen of burgers van de frontlinie naar verdere zorg. Hij erkent de verschrikkelijke uitdagingen aan het front en de vermoeidheid van de militairen, die strijden tegen Russische agressie. "Voor hen is dit een existentiële strijd: als Rusland stopt met vechten en vertrekt uit hun land, is er geen oorlog meer... als ze opgeven, is er geen Oekraïne meer. Alle hulp is welkom en het feit dat deze voertuigen met persoonlijke giften zijn gefinancierd, is een hart onder de riem voor hen."
Met deze missie sluit Demesmaeker ook langzaam zijn mandaat als senator af. Hij benadrukt zijn rol als rapporteur voor Oekraïne in de parlementaire assemblee van de OVSE, waarvoor hij in Kyiv ook uitgebreid overlegde met collega's uit het Oekraïense parlement en zijn rapport afrondde. Hij onderstreept de voorstellen om bevroren Russische financiële activa te gebruiken ter ondersteuning van Oekraïne en belicht ook de ecologische gevolgen van de oorlog, zoals het onderlopen van grote gebieden na het opblazen van de Kakhovka-dam door de Russen. Hij bezocht die regio nog eind vorig jaar. 
Het volgende konvooi naar Kyiv vertrekt volgende maand, met opnieuw een Belgisch voertuig. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief