Lancering schoolproject in BuSO Don Bosco HALLE rond Kameroen

C21

Lancering schoolproject in BuSO Don Bosco HALLE rond Kameroen

Editiepajot_halle_buso_1_foto_walravens
Foto's Wim Walravens
 
Editiepajot_halle_buso_2_foto_walravens
 

Op de “internationale dag van de leerkracht”, lanceerde BuSO Don Bosco Halle haar schoolproject “Don Bosco in België en Kameroen”. Door vele (kleine) acties/steun willen ze aantonen dat er wel degelijk verandering ten goede kan komen in het zuiden. Op deze “dag van de leerkracht”, nationaal maar ook internationaal, wou de school aan de leerlingen aantonen dat ‘recht op onderwijs’ voor elk kind niet zo evident is, vooral naar de 3de wereld toe.

In de voormiddag kwamen er 2 sprekers. Marc Van Laere van ‘DMOS’ gaf toelichting over de werking van een technische (Don Bosco) school in Kameroen. Katrien Vermeersch van ‘Rainbow for kids’ kwam een woordje uitleg geven over de moeilijkheden waarmee zij te kampen heeft voor het oprichten van een lagere school in Kenia.
 
“De bedoeling van deze toelichtingen is om onze leerlingen te sensibiliseren om vervolgens verder in de loop van het schooljaar acties te ondernemen om beide scholen te kunnen ondersteunen. Eigenlijk is het een startmoment voor geïntegreerde mondiale vorming tijdens het schooljaar”, zegt directeur Hugo D’Hoker.
 
Werkmomenten
Om 15 uur liet de school de bel rinkelen, net zoals in de Afrikaanse scholen die aan bod komen. Daarna volgden er enkele werkmomenten om even stil te staan bij de vragen: Waarom luidt er nu een bel? Wat betekent een belsignaal voor jullie? Welke spontane reactie wekt dit op? Zou iedereen zo reageren? Waarom ga je graag/niet graag naar school? Wat vind je leuk/minder leuk op school? Waarom is het belangrijk om school te lopen? enz.
De gedachten/ideeën werden genoteerd op tekstballonnen die op verschillende plaatsen in de school (gang, refter, …) werden uitgehangen. De klassen deden onder andere ook een klassengesprek, een meningengesprek, een tekst met vraagjes om te bespreken in verband met recht op onderwijs.
 
Verdere plannen
Zowel in de theorie- als praktijklessen wordt er een klein lessenpakket omtrent de rechten van het kind uitgewerkt. “Vanaf dit schooljaar spreiden we onze vastenacties over een aantal maanden en per leerjaar. Op deze manier vermijden we een overaanbod van acties in een korte periode en kunnen we de leerlingen bewuster maken van het feit waarvoor ze een actie houden”, aldus directeur Hugo D’hoker.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 okt 2009
Wim Walravens
Wim Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief