HALLE / SINT-PIETERS-LEEUW - Colruyt werkt rechtstreeks samen met lokale melkveehouders

C21

HALLE / SINT-PIETERS-LEEUW - Colruyt werkt rechtstreeks samen met lokale melkveehouders

Editiepajot_halle_colruyt_1_foto_merckx
Marie Vermeersch en Luc Rogge stellen de verse melk voor. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_colruyt_1_kl_foto_merckx
De drie Waalse veehouders die de melk leveren. (Foto Felix Merckx)
Editiepajot_halle_colruyt_2_kl_foto_merckx
>Ook federaal minster Laruelle kwam een kijkje nemen. (Foto Felix Merckx)
 

Dankzij een initiatief van enkele lokale melkveehouders vinden klanten van Colruyt nu ook gepasteuriseerde verse melk in hun Colruyt-winkel. Voor de betrokken boeren betekent het een bijkomende afzet van hun melkproducten. Voor Colruyt is het een manier om in de huidige context een steentje bij te dragen aan de ondersteuning van Belgische Iandbouwproducten. En dat met een kwalitatief hoogstaand product dat nog ontbrak in het assortiment.

Voor de 3 boeren Etienne Allard, Bernard Bartolomé en Pierre Scolas is het initiatief een persoonlijk antwoord op de huidige melkcrisis. Ze gingen creatief op zoek naar een ruimere afzetmarkt voor hun melk en naar nieuwe manieren om hun landbouwproduct te promoten. Ze zochten zelf een melkerij en stapten met het uitgewerkte idee naar Colruyt.
 
Melkveehouder Etienne Allard: “De samenwerking met Colruyt is het logische gevolg van alles wat we de voorbije jaren gerealiseerd hebben inzake dierenwelzijn en de kwaliteit van onze melk. Het enige wat nog ontbrak, was een afzetkanaal. Het project met Colruyt helpt ons daarbij.”
 
Voor Colruyt is deze samenwerking een manier om kwaliteitsvolle producten van eigen bodem extra te promoten.
Luc Rogge: “We zijn ons bewust van de crisis waarin de melksector vandaag zit. Waar mogelijk willen we een bijdrage leveren om de Belgische landbouwproducten een duwtje in de rug te geven. Met deze verse melk krijgen we bovendien een heel lekker product in onze rekken, dat volledig nieuw is in ons assortiment.”
 
Er werd gekozen voor halfvolle melk, omdat de vraag daarna het grootst is en het dus ook de grootste kans op veel afzet heeft.
 
 
Alles binnen een straal van 30 km
Een voordeel is dat de 3 boerderijen, de melkerij waar de melk verpakt wordt, en het centrale distributiecentrum van Colruyt allemaal binnen een straal van 30 km liggen. Het transport blijft dus beperkt en dat heeft een positieve invloed op het milieu.
 
De 3 boerderijen kunnen jaarlijks 200.000 liter verse melk aan Colruyt leveren. De melk wordt verpakt in de melkerij Vermeersch in Sint-Pieters-Leeuw en verdeeld onder de naam Galaxi, een eigen merk van Colruyt. ‘Galaxi verse melk halfvol’ is vanaf vandaag te vinden in de versmarkt van de 100 grootste Colruyt-winkels en in alle Okay-winkels. Dat zijn de buurtwinkels van de Groep Colruyt.
 
Deze melk is halfvol en hooggepasteuriseerd.
Marie Vermeersch: “Dat betekent dat zij wordt verhit tot 115° C gedurende 5 seconden. In feite is dit een zachte warmtebehandeling waarbij enkel de schadelijke organismen en enzymen worden gedeactiveerd”.
 
De melk is 28 dagen houdbaar in de koeling en leunt kort aan bij de boerderijmelk.
 
Eén geheim wilde noch de drie landbouwers, noch Colruyt onthullen en dat is de prijs die Colruyt aan de landbouwers geeft voor de melk.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 okt 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief