ROOSDAAL – Pajotse dichters en kunstenaars in de kijker, kalmkunstfestival opgestart

C21

ROOSDAAL – Pajotse dichters en kunstenaars in de kijker, kalmkunstfestival opgestart

Editiepajot_roosdaal_kalmkunstfestival_begonnen_foto_jacky_delcour__5_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_roosdaal_kalmkunstfestival_begonnen_foto_jacky_delcour
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_roosdaal_kalmkunstfestival_begonnen_foto_jacky_delcour__1_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_roosdaal_kalmkunstfestival_begonnen_foto_jacky_delcour__2_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_roosdaal_kalmkunstfestival_begonnen_foto_jacky_delcour__3_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_roosdaal_kalmkunstfestival_begonnen_foto_jacky_delcour__4_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_roosdaal_kalmkunstfestival_begonnen_foto_jacky_delcour__6_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_roosdaal_kalmkunstfestival_begonnen_foto_jacky_delcour__7_
Foto's © Jacky Delcour
 

Pajotse dichters en kunstenaars in de kijker tijdens het kalmkunstfestival In de Luwte dat vrijdagavond in gang werd geschoten (zie onze foto’s) en waar men nog op zaterdag 19 en zondag 20 mei terecht kan. Plaats van afspraak: in en rond GC Het Koetshuis, Strijtemplein 15, 1760 Strijtem (Roosdaal).

Nog twee dagen genieten van de kunst van de eenvoud in een sfeer van rust en traagheid, van authenticiteit en smaak. Dat is het kalmkunstfestival 'In de Luwte' op 18, 19 en 20 mei in het dorp Strijtem (Roosdaal, Pajottenland).
Kalmkunst is terug te vinden in alle onderdelen van het programma: in de concerten, theater- en filmvoorstellingen, vertellingen, proefsessies, houtsnede, smaak, tentoonstellingen,... en vooral in het 'woord'. De Pajotse dichters krijgen een ereplaats in het programma: er is de ode aan Bert Decorte met de voorstelling van de heruitgave van Germinal en een programma rond de bloemlezing 'In de Luwte' met stiltegedichten door Koen Stassijns en Ivo Van Strijtem (publicatie).
Ook kunstenaar Koenraad Tinel staat in de schijnwerpers.
Het tweejaarlijks festival is een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant (i.s.m. de gemeente Roosdaal). Het is een gratis festival voor iedereen!
Zaterdag 19 mei
18:30 - Germinal – Ode aan Bert Decorte
‘Bert Decorte is het eerste fenomeen, het eerste wonderkind dat wij in de Vlaamse poëzie zien verschijnen sedert Paul van Ostaijen’. Dat schreef Marnix Gijsen naar aanleiding van de publicatie van de bundel Germinal in 1937. De jonge Kempense dichter vestigde zich in het Pajotse Strijtem. Hij loste zijn beloftes in en won onder meer de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie. Decorte overleed in 2009. De heruitgave van zijn ophefmakend debuut door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde wordt gevierd met een ode aan de man, met sprekers Willy Vandeweghe, Stefaan Evenepoel en dichter Ivo Van Strijtem. Friedl' Lesage leest voor uit Germinal en Findus zorgt met harp en draailier voor de muzikale omlijsting.
Zondag 20 mei
9:00 - Live-uitzending van het Radio 1- boekenprogramma Friedl' - Een leven in boeken - Je boekenkast zegt wie je bent'. Hoofdgast is kunstenaar Koenraad Tinel en jazzpianist Jef Neve. Op zondagochtend praat Friedl' Lesage met veelzeggende mensen over de boeken die hun leven hebben beïnvloed. Een gesprek over ezelsoren en gebroken ruggen waarin Friedl' graag tussen de lijnen leest.
Een uur lang stelt één centrale gast vijf favoriete boeken voor. Dat kunnen boeken zijn uit de jeugd- of studentenjaren. Een boek gekregen van een belangrijk iemand, op een bijzonder moment of op een aangename plek. Of een boek dat aanleiding gaf tot een verzameling van een bepaalde schrijver of over een bepaald onderwerp. Maar ook een klassieker, een kookboek, een reisboek of een prentenboek. En een boek dat de gast cadeau wil doen. Een programma voor wie graag luistert, voor wie graag leest, voor wie (te) weinig leest of zelfs niet leest. Nog nooit heb je zoveel boeken gelezen als op zondagochtend op Radio 1!
Wilt u dit live meemaken, dan kan u zich vanaf 6 mei inschrijven via de website van Radio1: www.radio1.be/programmas/frdl
14:30 - Koenraad Tinel - Kornil, Kamiel & Co
De zwarte inkttekeningen van kunstenaar Koenraad Tinel zijn flarden uit zijn geheugen, sober en heel krachtig op papier gezet. Met de indrukwekkende reeks Scheisseimer tekende hij zo het Naziverleden van zijn familie van zich af als een emotionele uitstorting. Een graphic novel die ‘leest’ als een mokerslag. Ook herinneringen aan Gooik, waar hij dertig jaar woonde, tekende hij neer. Koenraad vertelt zijn verhalen zelf, terwijl zijn tekeningen achter hem geprojecteerd worden.
15:30 - Bloemlezing In de Luwte
Dat poëzie de perfecte kalmkunst is, hebben dichters Koen Stassijns en Ivo van Strijtem goed begrepen. Ze stelden speciaal voor het kalmkunstfestival de bloemlezing 'In de Luwte' samen, een combinatie van eigen, soms nieuw werk en enkele parels uit de wereldpoëzie. Verwacht je aan pakkende poëzie van onder meer William Wordsworth, Victor Hugo, Emily Dickinson, Johann Wolfgang von Goethe en Gustaf Fröding.
Deze bloemlezing - geïllustreerd met houtsneden van Bram Malisse, Nicholas Meersschaert en Vanessa Verstappen - is een uitgave van Uitgeverij P in opdracht van de provincie.
Festivalprijs: 15 euro
Winkelprijs: 17,50 euro
Meer informatie:
Kalmkunstfestival In de Luwte
zaterdag 19 en zondag 20 mei
in en rond GC Het Koetshuis, Strijtemplein 15, 1760 Strijtem (Roosdaal)
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2012
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief