SINT-PIETERS-LEEUW - Buurtbewoners Meerweg kunnen betalende parkeerkaart kopen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Buurtbewoners Meerweg kunnen betalende parkeerkaart kopen

Editiepajot_leeuw_meerweg_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

Sinds geruime tijd wordt een escalatie van parkeerproblemen in de Meerweg (t.h.v. de Molens van Ruisbroek) vastgesteld. In het studiegebied van de Meerweg (tracé tussen sas Ruisbroek en nr. 92 – inclusief de lofts in de Molens van Ruisbroek) wonen in totaal 106 gezinnen. De huidige parkeervoorzieningen werden geïnventariseerd: er zijn 109 plaatsen op privéterrein en 29 plaatsen op openbaar domein. Op terreinen van de nv Zeekanalen komt er nu een bijkomende parking, echter alleen voor buurtbewoners die jaarlijks 100 euro gaan moeten betalen voor hun parkeerkaart.

 BPA nr. 20 Molens van Ruisbroek” voorziet op het eigendom van Waterwegen en Zeekanaal nv in de mogelijkheid om een openbare parking aan te leggen die rechtstreeks op de Meerweg moet aansluiten. Op basis van het rapport “Onderzoek verplaatsingsgedrag Vlaanderen 4 – september 2011-2012” is een inschatting gemaakt van het auto- en bestelwagenbezit in het studiegebied: 121 auto’s en 7 bestelwagens voor 106 gezinnen. Rekening houdend met het aantal openbare parkeerplaatsen dat voor bezoekers wordt voorzien (+/- 25 % van het gewenst parkeeraanbod) betekent dit een tekort van ongeveer 22 parkeerplaatsen in het studiegebied.
Teneinde de parkeersituatie in het studiegebied te verbeteren, heeft Waterwegen en Zeekanaal nv aan de gemeente Sint-Pieters-Leeuw een concessie verleend voor het aanleggen en inrichten van een openbare parking op hun perceel, met een oppervlakte van 1.180 m². Deze concessie is op 30 januari 2014 door de gemeenteraad goedgekeurd.
De dienst Mobiliteit heeft een ontwerp uitgewerkt dat op voormeld perceel een 38 parkeerplaatsen voorziet, 33 plaatsen op een afgebakende parking en 5 plaatsen langsheen de Meerweg.
Omwille van het feit dat het parkeren op de openbare ruimte geen vanzelfsprekend recht is, maar een voorziening is en rekening houdend met het bedrag van het concessierecht dat jaarlijks betaald moet worden en de investeringskosten die nodig zijn voor de aanleg van de parking, werd aan de gemeenteraad voorgesteld om de nieuwe afgebakende openbare parking (33 plaatsen) voor te behouden voor houders van een bewonerskaart. (Het is wettelijk mogelijk om delen van de openbare weg exclusief voor te behouden voor houders van een bewonerskaart.) Voorstel van de modaliteiten voor het aanschaffen van een bewonerskaart: moet gedomicilieerd zijn in het studiegebied (Meerweg tussen sas Ruisbroek en nr. 92 – inclusief lofts), maximum 1 kaart per woning en de kostprijs bedraagt 100 euro/jaar. Samen met de ingebruikstelling van de nieuwe parking (met bewonerskaart) zal een sensibiliseringsactie worden opgestart, gevolgd door repressieve controles om het gewenst parkeergedrag af te dwingen. Het betreft de controle op gevaarlijk en hinderlijk parkeren in de Meerweg en de controle op het verplicht gebruik van de bewonerskaart op de nieuwe parking.
DISCRIMINEREND
Bij Open VLD vinden zij het invoeren van een betalende bewonerskaart voor het gebruik van deze parking, discriminerend. Kathleen D’Herde: “Als je als gemeentebestuur beslist om een parkeerterrein aan te leggen omdat er nood is aan meer parkeerplaatsen, dan moet die voor iedereen toegankelijk zijn. Het gaat uiteindelijk om gemeenschapsgeld die hiervoor gebruikt wordt en het parkeerprobleem is ook niet van één bepaald iemand” .
Ook Groen heeft bemerkingen. Zij zeggen dat de Meerweg vroeger een rustige straat was in Ruisbroek, met voldoende parkeerplaatsen voor de bewoners. Tot het vorige bestuur toelating gaf om in het oude gebouw van de Molens van Ruisbroek lofts in te richten, die mochten gebouwd worden zonder voldoende parking te voorzien voor de 50 extra gezinnen.
Jenny Sleeuwaegen (Groen gemeenteraadslid): “Het bestuur heeft zich door geldhonger laten leiden, zij zagen de extra belastinginkomsten van deze nieuwe gezinnen maar al te graag komen. De klachten van de vroegere en nieuwe bewoners werden jarenlang genegeerd, de verkeersonveilige situaties die door het foutparkeren ontstonden moesten de mensen er maar bij nemen. Nu wil het bestuur eindelijk maatregelen nemen en een terrein, eigendom van Waterwegen en Zeekanaal huren om er een buurtparking van te maken. Het siert het bestuur dat ze eindelijk maatregelen nemen maar de concrete uitwerking laat heel wat te wensen over. Bewoners moeten 100 euro betalen voor een bewonerskaart, moeten financieel bijdragen aan de oplossing van een probleem dat enkel door een foute beslissing van het bestuur ontstaan is! Wij vinden dat het bestuur zelf zijn verantwoordelijkheid moet nemen en de kosten van de parking moet dragen en deze kosten niet mag afwentelen op de bewoners. Wij pleiten voor een gratis bewonerskaart, één per gezin en enkel voor de wagen ingeschreven op het adres op de Meerweg”.
Groen vreest dat het bestuur deze betalende bewonerskaart nu invoert als een kleine maatregel in een kleine zone, maar dat dit later kan gebruikt worden om vergelijkbare maatregelen te nemen in andere reeds overbevolkte wijken waar het bestuur toch vrolijk toestemming geeft om bij te bouwen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief