SINT-PIETERS-LEEUW / LENNIK- Studie beveelt bouw aan van cultuur- en congrescentrum in Ruisbroek

C21

SINT-PIETERS-LEEUW / LENNIK- Studie beveelt bouw aan van cultuur- en congrescentrum in Ruisbroek

Editiepajot_leeuw_merselborre
Ingezonden foto
 

De gemeenten Sint-Pieters-Leeuw en Lennik belastten in oktober 2013 de School van Gaasbeek, onder leiding van cultuurexpert Hugo De Greef, met een studieopdracht naar de wenselijkheid en mogelijkheid van een bovengemeentelijk cultuurcentrum. Deze studie werd gefinancierd door minister Geert Bourgeois, bevoegd voor de Vlaamse rand.

Hugo De Greef overhandigde het eindrapport aan beide gemeentebesturen, alsook aan Mark Andries, kabinetschef van minister Geert Bourgeois. Hij deed dat in de Merselborre in deelgemeente Vlezenbeek. Daarna presenteerde hij de conclusies van de uitvoerige studie aan het talrijk opgekomen publiek.
Hefboom om heropwaardering van dichtst bevolkte gebied te verwezenlijken
De conclusies zijn enigszins verrassend. De studie beveelt de bouw van een Cultuur- en Congrescentrum (CCC) aan in de stationsomgeving van Ruisbroek. De studie ziet de bouw als een invulling van het flankerend beleid van het Ruimtelijk Structuurplan “Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) dat door de Vlaamse Regering goedgekeurd werd in december 2011.
Dit flankerend beleid van het VSGB duidde drie gebieden aan in de Vlaamse Rand, waar de Vlaamse Regering prioritair maatregelen wil nemen om de nadelige gevolgen van de oprukkende stad tegen te gaan. Maatregelen ter bevordering van mobiliteit, wonen, lokale economie, integratie in de Vlaamse rand, jeugd, samenleving, ... worden er aanbevolen.
Hugo De Greef verduidelijkt: “Wij adviseren om een volledige herinrichting van de stationsomgeving van Ruisbroek te realiseren met als de centrale pool en belangrijke hefboom het Cultuur- en Congrescentrum. Als aanleiding voor een project van kernvernieuwing, is dit immers een perfecte invulling van het gewenste flankerend beleid en de doelstellingen dat de Vlaamse Regering beoogt.”
De studie concludeert dat een dergelijk CCC een meerwaarde en opwaardering zal betekenen voor de hele omgeving. Het zal de participatie van de bevolking in de zuidelijke kanaalzone van het VSGB (deze bevat Negenmanneke, Zuun, Ruisbroek, Drogenbos en Lot) bevorderen omwille van de nabijheid. Met een Vlaamse culturele instelling op die specifieke locatie, zal ook de integratie bevorderd worden omdat men er duidelijk aangeeft dat men op die plek in Vlaanderen en niet meer in Brussel is.
Hugo De Greef: “Wij bevelen een samenwerking aan tussen alle betrokken partners om het hele plan vorm te geven. Naast de gemeente en de Vlaamse Gemeenschap wil men graag de NMBS, Waterwegen en Zeekanaal, vzw De Rand, VOKA en privé partners voor kleine handelszaken en horeca bij het project betrekken. Op die manier kan men na deze explorerende studie de volgende stap zetten en overgaan naar een ontwerpend onderzoek. Naast het voorbereiden van een ontwerp moet het ook duidelijkheid brengen over de maximale inbreng van privé en andere partners in de financiering van het project.”
VOORTOUW
Gezien een project van die omvang duidelijk de mogelijkheden van de gemeenten overstijgt, beveelt de studie aan dat de Vlaamse Regering het voortouw zou nemen. Uiteindelijk past deze investering ook in de opdracht die de Vlaamse Regering geeft aan de Vlaamse Kunstinstellingen om maximaal aan spreiding te doen. Het kunstendecreet wil haar jaarlijkse budget van circa 100 miljoen euro sterker inzetten op bereikbaarheid. Naar het publiek gaan komt daar aan tegemoet. Dit zal uiteraard voer zijn voor de volgende regering.
Indien een volgende Vlaamse regering het advies van de studie niet volgt, rolt de bal in het kamp van het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw. De gemeente moet dan beslissen of ze een kleiner project wil realiseren, met een jaarlijkse werkingssubsidies als Cultuurcentrum Categorie C. Voor de bouw daarvan beveelt de studie twee locaties aan: ofwel de stationsbuurt van Ruisbroek (zoals voor het CCC) ofwel het terrein tussen de Bergensesteenweg en de gemeentelijke basisschool Het Populiertje.
Het gemeentebestuur zal de studie nu grondig onderzoeken en dan haar standpunt bepalen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 apr 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief