SINT-PIETERS-LEEUW - Erasmus en Bordet vernieuwen aan stadsrand

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Erasmus en Bordet vernieuwen aan stadsrand

Erasmus
Ingezonden foto

Vele Vlezenbekenaren zijn er zich niet van bewust dat er een grote verandering op til is aan de grens van hun dorp. Met name in de Meylemeersstraat, die grenst aan Vlezenbeek, zullen binnenkort nog enkele “aanhorigheden” van het bestaande Erasmusziekenhuis worden gebouwd. De redactie van de Postwegkrant ( vzw De Vrede) kon al wat informatie over deze nieuwbouw sprokkelen.

Het bestaande Erasmusziekenhuis wordt vernieuwd en uitgebreid. Tegen 2020 moet er een nieuw complex van 110.000 vierkante meter gebouwd worden. Over vier jaar, in 2018, zal de nieuwe vestiging van het Bordetziekenhuis haar deuren openen. De bouw van het nieuwe Bordetinstituut zal wat vroeger aanvangen. De vergunning is toegekend en de gronden aan de Meylemeersstraat zijn al bouwrijp gemaakt. Ze verwachten de start van de werken dan ook op korte termijn.
De ULB, het OCMW, de Stad Brussel en het Institut Jules Bordet kwamen overeen om de bestaande campus in Anderlecht een grondige renovatie te geven en uit te breiden met 110.000 vierkante meter nieuwbouw. Er komen ook honderden studentenwoningen en locaties voor onderwijs en onderzoek.
Het huidige ziekenhuis, dat gebouwd werd in 1977, heeft zijn beste tijd gehad. Enkele jaren geleden werd het plan opgevat het gebouw grondig te vernieuwen. Nu kiest men echter voor een nieuwbouw. Het oude gebouw zal blijven functioneren tot het nieuwe zijn deuren opent. Daarna krijgt het oude Erasmusgebouw een nieuwe bestemming, namelijk als studentenverblijf en onderzoekscentrum.
Voor het nieuwe Bordetziekenhuis werd een architectuurwedstrijd georganiseerd. Het wereldberoemd antikankercentrum verhuist dan van centrum Brussel naar de site van het Erasmusziekenhuis en zal een capaciteit hebben van 250 bedden. De plannen voor de nieuwe kankerkliniek werden licht aangepast om complementair te zijn met het nieuwe Erasmusziekenhuis. Er wordt dus gemikt op synergiën, lees besparingen. Als het Bordetziekenhuis in 2018 klaar is, zouden de werken aan het nieuwe Erasmusziekenhuis kunnen beginnen.
Streekvereniging Zenne en Zoniën volgt alles met argusogen.
Voorzitter Roger Swalens: “Omdat het gaat om extra ziekenhuisbedden op deze campus kunnen we er nu al vanuit gaan dat er naast de 250 patiënten minstens een 300-tal personeelsleden zullen bijkomen. Samen met de extra bezoekers zal het verkeersinfarct aan onze grens met Anderlecht zeker niet kleiner worden. Dit zal ook de druk op tal van andere facetten in Vlezenbeek verhogen: toename van het aantal kinderen in de lagere school, stijging van de woning- en bouwgrondprijzen en niet te vergeten een vergrote druk op het Nederlandstalig karakter”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief