SINT-PIETERS-LEEUW - Tractorsluizen hebben ook voorstanders

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Tractorsluizen hebben ook voorstanders

Tractorsluizen
Ingezonden foto

Het aanleggen van tractorsluizen in in de zone Sobbroek in Vlezenbeek om doorgaand verkeer te weren heeft veel negatieve reaqcties gebracht. Toch zijn er ook voorstanders. Namens alle voorstanders van de tractorsluizen laten we Michel Peeters en Wendy Van den Brant aan het woord. Zij spreken in naam van alle voorstanders 'veiligheid en leefbaarheid'.

Gemiddeld 800 wagens (vastgesteld door een onafhankelijk bureau begin 2014) en vele roekeloze bestelwagens scheurden dag en nacht door straten bedoeld voor lokaal verkeer. De negatieve impact op het dagelijkse leven behoeft geen nadere uitleg, zeggen Michel en Wendy.
Om dit exponentieel toenemend sluipverkeer in de omgeving in te dijken, werd er sinds jaren gepuzzeld aan een oplossing. Er werden verkeersborden geplaatst voor lokaal- en eenrichtingsverkeer: dit project faalde echter volledig. Verkeersborden werden pertinent genegeerd, zelfs uit de grond gerukt, wat tot levensgevaarlijke situaties leidt. Een drastischer maatregel drong zich op.
Sinds april 2014 werden er strategisch geplande tractorsluizen (betonblokken waar enkel landbouwvoertuigen over geraken) geplaatst en deze doen het perfect. “Geluidsoverlast, gebrek aan nachtrust, verkeersagressie en stress maken plaats voor rust, heropleving van de buurt en een algemeen veiligheidsgevoel”, zegt Wendy Van den Brant.
Volgens Wendy en Michel kunnen dankzij deze tractorsluizen, de bewoners opnieuw leefbaar wonen in het landelijke Pajottenland waarvoor ze bewust hebben gekozen: gezinnen herontdekken de landwegen te voet of met de fiets, ruiters en fietsclubs kunnen in alle veiligheid genieten van de omgeving; egels, fazanten, ganzen, kwartels, huiskatten en honden herleven en liggen niet langer doodgereden in de gracht; buren praten terug met mekaar tijdens een wandeling in de buurt: veldwegen en kleine straten worden in hun oorspronkelijke functie hersteld: voor lokaal verkeer, niet voor sluipverkeer. De luchtvervuiling neemt tevens af (gemiddeld 800 wagens/dag op een landweg is extreem belastend); langs de berm vind je terug groen in plaats van zakken gedumpt stort; verdachte wagens en/of individuen worden door deze ‘boomstructuur’ met tractorsluizen veel sneller gespot: een goede zaak in tijden waar lokale politie oproept om burgerwachten op te richten en de tractorsluizen behoeden de (omringende) gemeente(s) op langere termijn van extra sluipverkeer: denk maar aan de uitbreiding van Erasmus/Bordet en de oprichting van een nieuwe woonwijk ter hoogte van het golfterrein van Anderlecht
Deze maatregel vraagt slechts een lichte aanpassing van de bewoners om van deze gewichtige voordelen te kunnen genieten: de hoofd- en verbindingswegen of een alternatieve toegangsweg gebruiken. Alle handelaars zijn bereikbaar, misschien zelfs meer dan voordien aangezien er op verschillende plaatsen gratis bewegwijzering wordt voorzien.
Wendy Van den Brant: “Een massa betrokken inwoners staat 100% achter deze maatregel, ondanks de negatieve illusie die gecreëerd werd door gemanipuleerde cijfers (petities met handtekening van oa “sluiperkeer-bestuurders”) en persartikelen van een handvol tegenstanders”.
 Tot slot: zowel de gemeente als de voorstanders zijn samen in een positieve sfeer in overleg met de betrokken handelaars en landbouwers om de situatie voor iedereen nog te optimaliseren!
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief