SINT-PIETERS-LEEUW - Herinrichting Bergensesteenweg kan maar in 2019 beginnen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Herinrichting Bergensesteenweg kan maar in 2019 beginnen

Editiepajot_leeuw_plannen_foto_merckx
De plannen werden druk besproken. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_leeuw_plannen_2_foto_merckx
Ingezonden foto
 
Editiepajot_leeuw_plannen_3__foto_merckx
Ingezonden foto
 

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Bergensesteenweg (een gewestweg) en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, organiseerden een infotentoonstelling over de herinrichting van de gewestweg. De plannen omvatten de volledige herinrichting van de gewestweg van aan het kruispunt van de Ruisbroeksesteenweg tot aan het kruispunt van de Brusselbaan. Deze herinrichtingswerken kunnen ten vroegste starten in 2019.

De bedoeling is om van de Bergensesteenweg een veilige gewestweg te maken met een betere doorstroming en met volwaardige infrastructuur voor fietsers en voetgangers. Na de grote herinrichting zal de Bergensesteenweg ook fraaier ogen en aangenamer zijn voor omwonenden en gebruikers.
 HERINRICHTING BROODNODIG
Jan Desmeth, schepen van Mobiliteit van Sint-Pieters-Leeuw: “De slechte doorstroming op de Bergensesteenweg is al jaren een doorn in het oog van onze bevolking. En terecht....We zijn blij dat er een doorbraak is om de doorstroming te verbeteren en dat de fietsers en voetgangers een volwaardige plek krijgen. We zullen nu intensief overleg organiseren naar de praktische invulling zoals bijvoorbeeld het parkeerregime”
Anton De Coster van Wegen en Verkeer: “We willen met de herinrichting van dit stuk weg van bijna drie kilometer lang de Bergensesfeenweg vooral een beter leesbaar wegbeeld geven. De huidige situatie, met wagens die langs alle kanten de steenweg oprijden, houdt te veel risico's in voor de weggebruiker én doet het verkeer te veel opstroppen. Het concept van de 'nieuwe' Bergensesteenweg omvat oplossingen voor allebei die problemen."
VENTWEGEN
Ventwegen zijn parallelbanen die naast de hoofdweg liggen en die enkel door klanten van handelszaken en omwonenden worden gebruikt om een parking of een privéterrein op te rijden. Wegen en Verkeer voorziet om ventwegen aan te leggen tussen het kruispunt van de Brusselbaan en dat van de Albert Van Cotthemstraat. Die zullen het aantal kruisende bewegingen van voertuigen verminderen en zullen de veiligheid en de leefbaarheid ten goede komen.
Op de Bergensesteenweg zijn er weinig tot geen fietspaden en zijn de voetpaden in slechte staat. Een prioriteit van Wegen en Verkeer en het gemeentebestuur is dan ook om veilige, gescheiden fietspaden en comfortabele voetpaden aan te leggen in de hele projectzone.
Fietsers en voetpaden zullen in de toekomst ook veilig kunnen oversteken. Daar zullen de nodige middeneilanden voor aangelegd worden.
GEVAARLIJKE KRUISPUNTEN AL AANGEPAKT
De voorbije jaren pakte Wegen en Verkeer al de kruispunten aan van de Lotstraat (2009), de Alsembergsesteenweg (2012) en het kruispunt aan de Makro (2013). ln een volgende fase, nog voor de grote herinrichting gebeurt, zullen het kruispunt van de Albert Van Cotthemstraaten dat van de Georges Wittouckstraat, ook allebei officieel erkende gevaarlijke kruispunten, ook veiliger gemaakt worden. Deze werken zullen begin 2015 aanbesteed worden.
VIER FASEN
Het grote knelpunt is de flessenhals aan de IKEA. Op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw kan men met de werken niet beginnen vooraleer het Brussels Gewest hier in actie is getreden.
De grote verbetering gaat gebeuren in 4 fasen. In een eerste fase wordt er gewerkt aan de rode lichten aan de IKEA. In de tweede fase komt de herinrichting tussen de Brusselstraat tot de Ruisbroeksesteenweg en komt er ook een veilig keerpunt ter hoogte van de winkel Krefeld. Voor de derde fase wordt er gewerkt met Waterwegen en Zeekanalen voor het leggen van een nieuwe brug ter hoogte van de Driefonteinstraat. Hierdoor gaat het zwaar verkeer sterk afnemen op de Bergensesteenweg. In een vierde en laatste fase komt de ondertunneling van de A8 in Halle aan bod. Door de verkeerslichten die er nu staan is er dikwijls file en zoeken de automobilisten een vluchtweg langs de Demaeghtlaan en de Brusselsesteenweg.
Wanneer al deze werken achter de rug zijn moet de doorstroming van het aantal voertuigen verhogen van de huidige 800 tot 1.300
De grote herinrichting begint ten vroegste in 2019, aangezien er nog veel procedures doorlopen moeten worden. Een studiebureau zal nu het ontwerp afwerken, eind 2014 zal Wegen en Verkeer onteigeningsprocedures opstarten en daarna moet een bouwvergunning aangevraagd worden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 okt 2014
Felix Merckx
Felix Merckx en ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief