SINT-PIETERS-LEEUW - Drie varianten mogelijk na parkeerstudie Negenmanneke

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Drie varianten mogelijk na parkeerstudie Negenmanneke

Studiegebied
Het studiegebied (EP)
 

Op de commissie Mobiliteit  werden de resultaten van de parkeerstudie Negenmanneke voorgesteld door het studiebureau Grontmij. Aansluitend stelde de dienst mobiliteit drie varianten voor om de parkeerdruk aan te pakken. Hiermee zal in januari en februari 2015 naar de handelaars en de bevolking worden gestapt.

Schepen voor Mobiliteit Jan Desmeth: “De studie leverde heel wat cijfermateriaal op. Vervolgens werden drie varianten uitgewerkt. We zullen deze drie varianten, elk met hun voor- en nadelen, aan de handelaars en bevolking uitleggen begin 2015. Nadien willen we een werkgroep samenstellen en onze tijd nemen voor overleg zodat we kunnen nagaan welke optie het grootste draagvlak heeft.”
Het studiebureau verrichte heel wat metingen in het studiegebied. Een wagen voerde de tellingen automatisch uit en las alle nummerplaten van de geparkeerde voertuigen in, zodat ook de parkeerduur kon gemeten worden door verschillende malen dezelfde straat te meten. Er werden tellingen verricht op week- en zaterdagen, zowel overdag als ’s nachts.
’s Nachts werd het parkeren van bewoners gemeten. Overdag deze van bewoners, klanten en andere bezoekers van het gebied. De hoogste bezettingsgraad werd ’s nachts gemeten in de Sint-Stevensstraat, Pastoor Vendelmansstraat, Debroyerstraat en de Oudstrijdersstraat, waar de parkeerdruk meer dan 100 % is. 
Overdag is dat vooral in de Sint-Stevensstraat, de Gibon- en Deruyverstraat en de L. Dekreperlaan.
Op zaterdagen is het dan weer problematisch in de Sint-Stevensstraat, P. Vandelmansstraat, Kreperlaan, Brusselbaan en de Debroyerlaan.
Het zogenaamde langparkeren, zijnde 4 uren of meer, bedraagt tussen de 25 % en de 65 % van de beschikbare publieke ruimte. In de P. Vendelmansstraat, Sint-Stevensstraat en Demolstraat is dat overal meer dan 60 %.
Het gaat hier om bewoners, maar zeker ook om pendelaars, die zich heel lang parkeren in de gemeente omdat het in Brussel overal betalend is geworden.
’s Nachts bedraagt de parkeervraag 933 voertuigen, overdag is dit 816 en op zaterdagen is dit 991. Er zijn 846 plaatsen op het openbare domein en 522 op opritten en garages. Indien voldoende opritten en garages (in theorie minstens 145 van de 522) gebruikt worden, kan dus altijd aan de parkeervraag voldaan worden als het hele gebied beschouwd wordt.
Maar als je dit straat per straat bekijkt, ziet het plaatje er heel anders uit. De straten waar er een tekort is, zelfs als alle opritten en garages worden gebruikt zijn de P. Vendelmansstraat, Sint-Stevenstraat en het handelscentrum (Demolstraat/Vandelookstraat/Albertplein).
VARIANTEN
De dienst Mobiliteit stelde drie varianten op.
 -Variant 1 : de bestaande situatie behouden, maar wel de bestaande blauwe zone met maximale parkeerduur van 2 uur op het Weerstandsplein effectief beginnen controleren.
-Variant 2 : in het studiegebied de maximale parkeerduur in de blauwe zone tot 30 minuten beperken en in de rest van het gebied blauwe zone tot 2 uur invoeren, alsook een systeem van bewonerskaarten, waar alvast de eerste gratis is.
-Variant 3 : het gebied uitbreiden tot de hele bebouwde kom, waarbij in het studiegebied de eerste bewonerskaart 50 of 100 euro per jaar zou kosten en in de dorpsrand bestelwagens zouden geweerd worden tussen 18 uur en 8 uur ‘s ochtends (behalve op welbepaalde plaatsen).
 Schepen voor Mobiliteit Jan Desmeth: “Met deze drie varianten en vooral de voor- en nadelen van elke variant willen we in januari naar de handelaars stappen en in februari naar de hele wijk Negenmanneke. We zullen via een werkgroep met ambassadeurs van elke subwijk en een delegatie van de school en de handelaars verder nadenken rond de beste oplossing. Nadien zal de gemeenteraad de knoop moeten doorhakken.”
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 dec 2014
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief