SINT-PIETERS-LEEUW - Dorpsschool “Puur natuur” krijgt een eerste en tweede leerjaar

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Dorpsschool “Puur natuur” krijgt een eerste en tweede leerjaar

Puur_natuur
Felix Merckx

In het masterplan ‘Leeuws gebouwenpatrimonium’ staat onder meer dat Puur Natuur in Oudenaken behouden blijft als dorpsschooltje in de Molenborre en zal uitbreiden met een eerste en tweede leerjaar in de pastorij van Oudenaken. Plannen bestaan voor een nieuwe school in Zuun/Negenmanneke en een uitbreiding van de capaciteit van ‘Den Top’. Verder bestaat er een masterplan voor vernieuwing gebouwen Wegwijzer en Populiertje

Het is bekend dat Sint-Pieters-Leeuw kampt met een groot capaciteistekort . Bijkomende capaciteit moet er komen waar het capaciteitsprobleem zich hoofdzakelijk stelt, met name in het dichtst bevolkte gebied: Negenmanneke – Zuun – Ruisbroek – Rink.
Het gemeentebestuur werkt aan concrete plannen om een capaciteitsuitbreidng van een 400-tal plaatsen tot stand te brengen, dit van zodra de Vlaamse overheid met capaciteitsmiddelen voor onze gemeente over de brug komt. Voor het schooljaar 2013-2014 bedroeg de totale capaciteit van de Leeuwse basisscholen 3 105 plaatsen. Er wonen 3 997 kinderen tussen 2 en 12 jaar in de gemeente. Indien al de Leeuwse kinderen binnen de gemeente naar school zouden gaan, is er een tekort van 892 plaatsen.
In totaal hebben zich vorig schooljaar 277 kinderen aangemeld voor de Leeuwse basisscholen. 69 daarvan hebben geen school toegewezen gekregen omdat de scholen van hun keuze al volzet waren. Quasi alle kleuterklassen hebben de maximumcapaciteit bereikt.
De afstand is een belangrijk criterium van voorrang bij de toewijzing van de beschikbare plaatsen in de scholen. Daardoor dreigen de kinderen van Oudenaken/Berchem overal uit de boot te vallen.
Door de school Puur Natuur (die thans een vestiging is van De wegwijzer in Ruisbroek) in de toekomst te verbinden aan Den Top kunnen ze de ouders een vlotte doorstroming voor hun kinderen garanderen naar de school "Den Top,, aan de Garebaan.
Puur Natuur blijft dus behouden als dorpsschooltje. De kleuters zullen hun intrek nemen in de Molenborre in Sint-Laureins-Berchem. Ook hier wordt het principe van de ,,brede school,, toegepast, zodat de lokalen ter beschikking blijven van de plaatselijke verenigingen. De huidige locatie van Puur Natuur in Oudenaken zal verkocht worden. Hiervoor werd 290.000 euro als ontvangsten in de begroting ingeschreven.
Daarnaast wenst het bestuur Puur Natuur uit te breiden met een eerste en tweede leerjaar en dit - voorlopig - op de site van de pastorij in Oudenaken (en dus niet in de Molenborre) en dit vanaf het schooljaar 2016-2017. Na enkele jaren zal, samen met de directie, leerkrachten en ouders, geëvalueerd worden of dit eerste en tweede leerjaar in Oudenaken kan blijven, dan wel beter geïntegreerd worden in de school ,,den Top,, aan de Garebaan' Het gemeentebestuur blijft vasthouden aan het principe dat geen lestijden ten laste van het gemeentebestuur worden genomen
Nieuwe school in Zuun/Negenmanneke voor circa 300 kinderen
Het gemeentebestuur bekijkt een aantal concrete mogelijkheden om een volledig nieuwe lagere school te bouwen of te laten bouwen in Zuun/Negenmanneke met een capaciteit van circa 300 kinderen. Het oude voetbalveld “Wilderveld” komt hiervoor alvast niet in aanmerking .
Uitbreiding capaciteit nieuwe school Den Top aan de Garebaan
Op de nieuwe site van school “Den Top” aan de Garebaan zullen zes bijkomende klaslokalen gemaakt worden om de doorstroming van de kinderen uit Oudenaken/Berchem mogelijk te maken.Er wordt onderzocht waar deze bijkomende klaslokalen best kunnen worden ingepland, zodat de turnzaal optimaal gebruikt kan worden volgens het principe van de brede school. Verenigingen moeten op soepele wijze ’s avonds gebruik kunnen maken van deze infrastructuur.
Masterplan voor vernieuwing gebouwen Wegwijzer en Populiertje
Naast de capaciteitsuitbreiding dient ook werk te worden gemaakt van de vernieuwing van de bestaande schoolinfrastructuur. Zowel voor de Wegwijzer als voor het Populiertje zal een globaal vernieuwingsplan worden opgesteld. Voor de financiering zal een beroep gedaan worden op de financieringsmogelijkheden van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 dec 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief