SINT-PIETERS-LEEUW maakt globale plan en visie op voor hun patrimonium

C21

SINT-PIETERS-LEEUW maakt globale plan en visie op voor hun patrimonium

Leeuw_wilgenhof
Hier komen 60 assistentiewoningen. (Foto Merckxà
 

Het “masterplan Leeuwse gebouwenpatrimonium” bevat de toekomstige invulling en visie voor de verschillende gebouwensites van de gemeente en van het OCMW. Na goedkeuring door de gemeenteraad zal het CBS dit plan de komende jaren stelselmatig en binnen de beschikbare investeringsruimte uitvoeren en concretiseren op het terrein.

Burgemeester Luc Deconinck: “We willen een globale en planmatige visie op het patrimonium ontwikkelen voor een lange termijn. We hebben heel bewust gekozen om niet een resem kleine beslissingen te nemen maar wel om een masterplan op te maken, waar het nut en de toekomst van alle sites werd afgewogen, vanuit het oogpunt van het algemeen belang, een lange termijn visie en een financieel verantwoord kader.”
Schepen van gebouwen Lucien Wauters : “Wij stonden voor een heuse gebouwenpuzzel. Heel wat gebouwen krijgen nieuwe functies, andere functies verdwijnen en tegelijk willen we een blijvende aanwezigheid in elk van de deelgemeenten. Met dit gebouwenplan tekenen we een duidelijk beeld voor de toekomst van ons patrimonium met een concentratie van functies op een beperkt aantal sites”
Assistentiewoningen en welzijnsvoorzieningen op Wilgenhofsite
Het OCMW zal starten met een project om een 60-tal assistentiewoningen op de voormalige Wilgenhofsite te bouwen.
Nieuwbouw bleek goedkoper dan de renovatie van het (intussen afgebroken) oude gebouw. Deze assistentiewoningen/service-flats zullen via een PPS-formules budgetneutraal gefinancierd worden. Dit komt tegemoet aan een reële vraag van de huidige en toekomstige senioren. Een dienstencentrum zal in het project geïntegreerd worden, zodat Sint-Pieters-Leeuw hier zijn voortrekkersrol kan blijven spelen. Een latere uitbreiding van het aantal assistentiewoningen of van andere sociale voorzieningen in functie van toekomstige noden behoort tot de mogelijkheden.
Naast parkeergelegenheid voor de eigen behoeften van de assitentiewoningen en welzijnsvoorzieningen worden tijdelijk ook een 70-tal parkeerplaatsen gecreëerd om de parkeerdruk in het centrum en rond de scholen op te vangen.
Oud gemeentehuis Vlezenbeek wordt niet verkocht
Het Oud Gemeentehuis van Vlezenbeek wordt als strategisch patrimonium van de gemeente beschouwd en wordt dus niet verkocht. Er zal een oproep gedaan worden om er een zinvolle invulling aan te geven met daarin geïntegreerd het bibliotheekaanbod voor Vlezenbeek.
Vredegerecht moet een waardige huisvesting krijgen
De erbarmelijke huisvesting van het vredegerecht in de Villalaan te Ruisbroek is niet langer aanvaardbaar. Het gebouw is ook niet echt geschikt voor de functie van een vredegerecht. Aan de FOD justitie is voorgesteld om het Vredegerecht over te brengen naar het gebouw van het huidige bibliotheekfiliaal in Zuun (A. Quintusstraat, voormalige pastorie). Het gebouw is, mits kleine aanpassingen, uitermate geschikt voor huisvesting van het Vredegerecht, dat bovendien zeer centraal gelegen is en behoort tot het strategisch patrimonium van de gemeente.
De gemeente is bereid 40 000 euro te investeren om de kleine aanpassingen te doen. De federale overheid betaalt deze investering via de maandelijkse huur terug. Men wacht op groen licht van de FOD Justitie en de FOD Financiën (registratie en domeinen).
Het huis aan de Villalaan, waar het vredegerecht thans nog gevestigd is, zal na de verhuis van het vredegerecht worden verkocht (schatting 300 000 euro).
Gebouwen Topstraat integreren in woonzone
De oude school aan de Topstraat, alsook de gemeentelijke loods zijn niet langer in gebruik : de afgelopen twee jaar zijn de school en de technische diensten verhuisd naar respectievelijk de nieuwe gebouwen aan de Garebaan en de site aan de Pepingensesteenweg 250 (aan het recyclagepark).
Deze gronden zijn gelegen in een woonomgeving en minder geschikt voor functies van openbaar nut. De bestemming zal dienovereenkomstig aangepast worden en de gronden zullen verkocht worden. De opbrengst (schatting 1 350 000 Euro) zal geïnvesteerd worden in nieuwe en betere gebouwen.
Later komen wij nog terug op andere punten uit het masterplan
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 dec 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief