SINT-PIETERS-LEEUW - Fabriekstraat in Ruisbroek wordt aangepakt in 2015

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Fabriekstraat in Ruisbroek wordt aangepakt in 2015

Gemeenteraad_2013
EP

Vorig jaar werd een meerjarenplan 2014-2019 opgesteld, zonder belastingverhogingen en met een uitgewerkt besparingsplan. Bij het opstellen van het budget 2015 was het dan ook duidelijk dat dit budget zou moeten voldoen aan de reeds vooraf afgesproken maatregelen om de vereiste evenwichten te behalen.

In de exploitatie werd het uitgewerkte besparingsplan verder geïmplementeerd. Het OCMW en de politiezone houden zich aan de vooropgestelde werkingstoelagen, respectievelijk 3.750.000,00 € en 3.766.000,00 €. Daartegenover stijgen de uitgaven voor de brandweer voortdurend. Vanaf 2015 wordt hiervoor een jaarlijks bedrag van meer dan 1.400.000,00 euro voorzien. De personeelsbesparing waarbij bepaalde gepensioneerden niet meer vervangen zullen worden, werd al gedeeltelijk gerealiseerd en wordt voortgezet tijdens de resterende looptijd van de legislatuur. Het geheel van al deze besparingsmaatregelen in de exploitatie brengt de totale exploitatieuitgaven voor 2015 op 33.911.951,00 € en dit ten opzicht van 36.579.385,00 € exploitatieontvangsten.
De investeringen voor 2015 bedragen 6.632.307,64 €, Het voornaamste project is zeker de vernieuwing van de Fabriekstraat. Die werken zullen in 2015 starten en zullen in verschillende fasen worden gerealiseerd. Het einde van die werken is voorzien tegen 2017.
In 2015 starten zij ook met het vernieuwen van de fietspaden aan de Galgstraat en de Pepingensesteenweg. Het traject van dit project bedraagt ongeveer 5 km en zal in 3 fasen worden uitgevoerd. In 2015 zal de studie worden uitgevoerd en zullen de nodige onteigeningen worden gerealiseerd. Tijdens de eerste fase zal het verkeersknooppunt aan “Het Pauwke” ook worden aangepakt om een vlottere doorstroming te bekomen.
In het kader van energiebesparende maatregelen zal het gemeentehuis ook grondig worden aangepakt en zal naast de aanbouw van de loketten ook de centrale verwarming worden vernieuwd.
Om de uitbreiding van de kinderopvang te kunnen realiseren voorzien zij ook de aankoop van een gebouw aan de nieuwe school “De Groene Parel” in het Negenmanneke. Hiervoor wordt 800 000 euro uitgetrokken.
WATEROVERLAST
Een paar jaar geleden heeft men de opdracht gegeven om een hydronautstudie op te maken om de gevoelige punten inzake wateroverlast vast te leggen. Na de eerste resultaten heeft men beslist om 3 projecten prioritair aan te pakken. Het gaat om watergevoelige gebieden in Vlezenbeek (Groenstraat), in Zuun aan de Dikke Linde en aan de wijk “Witte Roos”. Ook voor deze werken worden vanaf 2015 kredieten voorzien.
Omdat werd vooropgesteld om jaarlijks maximaal 3 miljoen euro te lenen om schulduitgaven onder controle te houden, zal men in 2015 het oud containerpark en de bijhorende loodsen verkopen. Deze staan leeg nadat alles naar de site op de Pepingensesteenweg is verhuisd.
Ook het gebouw waar momenteel het vredegerecht is gehuisvest zal in 2015 verkocht worden. Het vredegerecht zal normaliter een nieuwe stek krijgen in de huidige bibliotheek van Zuun.
 OPEN VLD: MOOI, MAAR….
Open VLD zegt dat het meerjarenplan op zich op een heel mooi ogend document is, en dat er ook heel wat mooie zaken in. Toch maken ze ook wat bedenkingen.
Zo kunnen wij ons helemaal vinden in de verhuis van het Vredegerecht en de verkoop van de Villalaan, de uitbreiding van het Wildersportcomplex; de inrichting van de schoolbib aan het Wildersportcomplex en de sluiting van de bibliotheekfilialen, die worden vervangen door uitleenpunten, de campus die er zal komen aan de hoofdbibliotheek, de kunstacademie en daarbij het toerismekantoor,.de nieuwe voetbalinfrastructuur voor SK Vlezenbeek.
Uiteraard vinden ze het ook  heel positief dat er werk wordt gemaakt van de Wilgenhofsite. Alleen vinden ze het spijtig dat ze buiten een bedrag voor een studie hieromtrent, niks anders terug kunnen vinden in de meerjarenplanning, noch van de gemeente, noch van het OCMW.
Ze hebben ook vragen bij andere projecten. Zo stellen zij zich de vraag waarom er geld voorzien wordt voor de nieuwe school in Zuun om dat  tijdens de financiële commissie werd  verteld dat het niet om een gemeenteschool zou gaan. Zij stellen de vraag: Waarom wordt er hier dan geld voor voorzien? Ook over de verhuis van de school in Oudenaken naar Berchem stellen zij zich vragen.
In het Oud Gemeentehuis van Vlezenbeek voorziet de meerderheid de mogelijkheid om een horecazaak in uit te baten! “Is dit nu een prioritaire doelstelling van een gemeentebestuur om een locatie te voorzien waar een horecazaak kan worden uitgebaat? Wij denken het niet! Want dit zal heel wat kosten met zich meebrengen, zoals aanpassingswerken”, zegt Kathleen D’Herde
De aanpassingswerken aan het gemeentehuis vinden ze goed, maar  moet hiervoor een architectenwedstrijd uitgeschreven worden? De raadzaal werd enkele jaren geleden vernieuwd, de ramen werden ook vernieuwd, net als het dak. Onlangs werden de loketten in de bevolkingsdienst volledig aangepast. Was dit dan allemaal weggegooid geld? Er wordt € 80.000 voorzien voor die architectenwedstrijd! Veel geld, die beter zou geïnvesteerd worden in de aanpassingswerken zelf! Hiervoor moet je geen wedstrijd houden! Zoek een goede architect , als dit al nodig zou zijn, zeggen ze bij de Open VLD
De inplanting van de cultuurtempel, waarvoor € 5,5 miljoen wordt voorzien. En dit project wordt niet gedragen door de lokale bevolking, draagt ook de goedkeuring niet mee van de Open VLD
“Het gehele masterplan oogt mooi maar kost ook veel geld. Geld die er niet is. Want de meerderheid zegt steeds dat de gemeenten veel moeten besparen om alles rond te krijgen. Het meerjarenplan heeft ook duidelijk weer waarvoor de meerderheid staat. Men voorziet heel grote projecten, die heel veel geld gaan kosten. Maar nog steeds wordt er bespaard op de dienstverlening”, zegt Katleen D’Herde.
 Over de politie zeggen ze het volgende: “ sinds 2 jaar wordt er serieus bespaard bij de politie. Agenten worden niet meer vervangen, de politie is enkel nog te bereiken tussen 8u en 18u. Daarna moet je naar Halle uitwijken. Maar langs de andere kant voorziet men € 500.000 voor de renovatie van de oude rijkswachtkazerne in de Gen. Lemanstraat, dit alleen om er de gemeenschapswachten en de wijkagenten in onder te brengen. Als je dan ziet dat je bovenop die € 500.000 ook nog eens minimum € 750.000 verliest door dit gebouw niet te verkopen, dan spreken we hier over een totaal kostenplaatje van € 1.250.000 en dit voor 15 personen. Verkeerdelijk wordt aan de bevolking voorgesteld dat de politiepatrouilles van hieruit terug zullen vertrekken, wat absoluut niet het geval is. Wijkagenten vertrekken van hieruit naar hun wijk, om daar ter plaatse aanwezig te zijn, net zoals de gemeenschapswachten. Sinds de vorige legislatuur waren wij als Open Vld fractie voorstander van een volwaardige politie-antenne in Zuun, maar niet in dit oude gebouw. Met veel minder kosten zet men een nieuw gebouw op de gronden van het Wilderveld of ergens anders. En dan blijft er geld over om te investeren in mensen”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2014
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief