SINT-PIETERS-LEEUW - Guido Devillé krijgt Vic Feytons Erediploma 2014

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Guido Devillé krijgt Vic Feytons Erediploma 2014

Editiepqjot_leeuz_feytons_foto__erckx
Guido Devillé kreeg het erediploma Vic Feytons. (Foto Felix Merckx)
 

In kasteel Coloma in Sint-Pieters-Leeuw reikte het Davidsfondsbestuur van Sint-Pieters-Leeuw het Vic Feytons Erediploma 2014 uit aan Guido Devillé. Deze gaf gedurende 25 jaren les in COOVI/Elishout, studie bakkerij. Het leerde hem de noodzaak dat de kennis niet enkel moet doorgegeven worden aan studenten in opleiding, maar ook aan de werknemers op het terrein.

Het is een proces van permanent bijscholen en durven experimenteren. Zo werkt hij sinds 2008 bij IPV, (Initiatieven voor Professionele Vorming van de Voedingsnijverheid), het opleidingscentrum van en voor de voedingsindustrie.
In al die jaren heeft hij het vak van artisanaal bakker werkelijk opgewaardeerd tot een echte kunst. Het is méér geworden dan lekker kunnen bakken. Zelf is hij gespecialiseerd in bakkerijproducten op basis van gist, “minder” – zo stelt hij althans zelf – in de zuivere patisserie.
Het vakmanschap dat hij hierbij etaleert schonk hem nationale erkenning met de titel van Belgisch kampioen artistiek bakken in 2001. Internationale uitstraling volgde snel met een derde plaats in 2002 met de Belgische ploeg op de “coupe du Monde boulangerie” – achter de USA en Japan – en een vierde plaats in 2007 op het “vrij vertaald” WK voor broodbakken. Intussen is hij lid van internationale jury’s in het vakgebied.
Met de organisatie Ex-Change geeft hij zijn talent ook een sociale dimensie door opleidingsprojecten in de derde wereld ter plaatse te gaan steunen, zoals in Togo, Zimbabwe, Burundi, Burkina Faso. Met de vzw Aspirant Baker, waarvan hij de voorzitter is, verzamelt hij zo ook geld voor deze goede doelen.
Het Erediploma is genoemd naar Vic Feytons, een kwarteeuw lang de Davidsfonds-voorzitter en eerste Cultuurraadvoorzitter, tot zijn overlijden in 1997.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief