SINT-PIETERS-LEEUW - Gerestaureerd kruis staat terug op de toren

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Gerestaureerd kruis staat terug op de toren

Kruis_1_kl
Ingezonden foto's
 
Kruis_2_kl
Ingezonden foto's
 
Kruis_3
Ingezonden foto's
 
Kruis_4
Ingezonden foto's
 

De Sint-Pieterskerk aan de Rink in Sint-Pieters-Leeuw heeft zijn gerestaureerd torenkruis en torenhaan terug. Tegen eind mei moeten de werken aan de tweede fase gedaan zijn

Architect Karel Breda: "Door middel van een hijskraan werd het gerestaureerde torenkruis, pijnappel en torenhaan weerom op de toren geplaatst. De ontbrekende elementen van het kruis werden aangevuld naar origineel model en de haan en pijnappel werden verguld met bladgoud.”
Schepen voor Erfgoed Jan Desmeth: "De werken in deze fase 2 schieten goed op. Tegen einde mei 2015 zou dit klaar moeten zijn. Dat is een vertraging van slechts twee maanden, hetgeen helemaal niet veel is bij dergelijke restauratiewerken. Daarenboven blijven we volledig binnen het afgelopen budget en dat is puik werk van zowel architect, aannemers en studiebureau."
Inmiddels werd de toren verstevigd met 39 kousankers, aangebracht in de kern van de muren en dit op 3 verschillende hoogtes, en werden de muren geïnjecteerd met grout. De afgescheurde traptoren werd terug ingebonden met de torenromp.
Ook werden 2 tijdelijke stalen hulpliggers en een nieuwe eiken moerbalk binnen het torendak gebracht. Deze nieuwe moerbalk van circa 7,50 m lengte, een sectie van 35 op 30 cm, en een gewicht van 600 kg zal nu het hoofdaandeel van de belastingen van de toren opnemen. Door waterinfiltratie zat de rol van zijn voorganger er op. Een groot deel van het timmerwerk van de torenspits, een gewicht van circa 6 ton, moet stapsgewijs enkele millimeters opgevijzeld worden, ter plaatsing van deze nieuwe moerbalk. De tijdelijke stalen liggers, 2 HEB 300 profielen geplaatst op betonnen sokkels, zorgen hierbij voor ondersteuning van het dak. Om dit gewicht zo minimaal mogelijk te houden, wordt vooreerst een deel van de stelling verwijderd.
Nadien wordt het slechte deel van de oorspronkelijke moerbalk vervangen, door een gerecupereerd eiken balkdeel van dezelfde sectie. Twee inox platen zullen deze balkdelen verbinden met draadstangen.
Architect Karel Breda: “Wij kunnen hierbij rekenen op een goede samenwerking van de aannemer Renotec NV en onderaannemer V-systems, en op een nauwgezette opvolging door ingenieursbureau D+A en het controlebureau Seco.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 feb 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief