SINT-PIETERS-LEEUW - Ridder Jozef Sluys overleden

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Ridder Jozef Sluys overleden

Editiepajot_leeuw_jozef_sluys_fotosluys
Ridder Jozef Sluys. (Foto archief Nand Sluys)
 
Brus_pens_jozef_sluys_
 

UPDATE
Jozef Sluys wordt begraven maandag 23 maart om 11 uur in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel. Voorganger is Kardinaal Godfried Daneels. Het was een uitdrukkelijke wens van de overledene om in de kathedraal waar hij jarenlang het orgel bespeelde

In Halle overleed op 78-jarige leeftijd ridder Jozef Sluys. Hij was 41 jaar organist van de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal . Hij was de bezieler van de Brusselse Kathedraal-concerten, de Internationale Orgelweek van Brussel en de Historische Concerten van O.L. Vrouw-Lombeek. Hij was de eerste ere burger van Sint-Pieters-Leeuw. In 2009 werd hij verheven in de adelstand en werd hij ridder. Hij maakte de Belgische orgelmuziek bekend over de hele wereld.

De orgelist werd geboren op 22 oktober 1936 in Gaasbeek (Lennik). Op 19 jarige leeftijd werd hij laureaat van het Lemmensinstituut, en in 1963 laureaat van de Internationale J. S. Bachwedstrijd in Gent. Hiermede begon zijn internationale loopbaan als orgelvirtuoos. Hij maakte de Belgische orgelmuziek bekend over de hele wereld. Zo concerteerde hij, buiten Europa ook in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Congo, Mexico en het voormalige Rusland. Op de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 was hij organist van de Civitas Dei-kerk.
Hij maakte tal van cd’s met werken van Belgische componisten zoals Lerinckx, Tinel, De Boeck, Peeters, Jongen, Verschraegen en anderen.
In 1973 kreeg zijn LP met werken van J.N. Lemmens de Prijs van de Vereniging van de Belgische Muziekpers. In 2000 kreeg hij de Trofee Fuga toegekend van de Unie van Belgische Componisten voor zijn inzet ten bate van Belgische componisten.
Over de datum van de begrafenis is nog niets bekend.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mrt 2015
Felix Merckx
Archief Nand Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief