SINT-PIETERS-LEEUW - De nieuwbouw van het WZC Sint-Antonius officieel ingehuldigd.

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - De nieuwbouw van het WZC Sint-Antonius officieel ingehuldigd.

Editiepajot_leeuw_rusthuis_1_foto_merckx
Leden van de raad van bestuur en gemeenteraadsleden tijdens de inhuldiging. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_leeuw_rusthuis_2_foto_merckx
Een binnenzicht van het WZC (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_leeuw_rusthuis_3_foto_merckx
De ingang §Foto(s Felix Merckx)
 
Editiepajot_leeuw_rusthuis_4_foto_merckx
Het cafetaria (Foto(s Felix Merckx)
 
Editiepajot_leeuw_rusthuis_5_foto_merckx
Ook residrenden tekende present bij de opening. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_leeuw_rusthuis_6_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_leeuw_rusthuis_7_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

WZC Sint-Antonius in Sint-Pieters-Leeuw is nu officieel in gebruik. Het biedt plaats aan 119 bejaarden. Ze richten zich zowel tot, mannen, vrouwen als echtparen en zowel tot valide, matig als zwaar zorgbehoevende senioren. Het nieuwe WZC beschikt over éénpersoonskamers en aangepaste kamers voor echtparen.

Voor de bouw van dit rusthuis werden de eerste plannen gemaakt in 2000. Met de eigenlijke bouw begon men in 2009.
De bouw van dit nieuwe WZC was voor de vzw een immense inspanning ook van de zusters van de heilige Antonus van Padua. Zij hebben hun klooster in Sint-Pieters-Leeuw sinds 1859. In 1870 nam de gemeenteraad de beslissing 1 ha grond aan te kopen om er een “Hosîce” te bouwen. De bouw startte in 1871 en de congregatie engageerde zich toen om voor verzorgend personeel te zorgen. In 1874 kregen een 30-tal ‘ouderen’ toegewijde zorg in het nieuwe hospice van de gemeente.
In 1932 bouwde de congregatie haar eerste rusthuis waar welstaande burgers ‘ hun oude dag’kwamen doorbrengen. Er waren snel 10 residenten.
In 1999 werd een erkenning voor een Centrum voor Kortverblijf met 5 bedden aan het rusthuis verleend. De totale capaciteit groeide toen tot 124 bedden.
DRIE FASES
Steeds meer zwaar zorgbehoevenden vonden een opvang in het rusthuis Sint-Antonius. De architectonische beperkingen van het gebouw om een efficiënt en hedendaags, steeds complexer wordend woon- en zorgklimaat uit te bouwen zijn in 2000 de aanleiding tot het idee een nieuw Woonzorgcentrum te bouwen.
Een zorgstrategisch plan werd opgemaakt, een architectuurwedstrijd uitgeschreven en het subsidieringsdossier werd bij de Vlaamse overheid ingediend.
In 2006 werd de overeenkomst met het architectenbureau ABSCIS onderkend. De aanvang van concrete realisatie werken zou op zich laten wachten tot ze in 2007 de toezegging voor de financiering door VIPA ontvingen.
Directeur Herman De Vriese; “Op 21 april 2009 werd het bevel van aanvang der werken gegeven. Het nieuwe WZC werd in 3 fazen gerealiseerd en vandaag na 6 jaar bouwen werden de werken afgerond en heeft iedereen een plekje gevonden in ons modern en hedendaags WZC, waar we proberen een zorg en leefklimaat te bieden aangepast aan de noden van de zorgvrager in een omgeving waar ook ons personeel de nodige voorzieningen om efficiënt te werken en aandacht krijgen. 6 jaar en in 3 fasen bouwen vroegen heel wat energie ook van het personeel dat rekening moest houden met een steeds wijzigende organisatie en een groeiende en complexere zorgverlening. Ook dit werd met het nodige geduld en inzet door de hele equipe gedragen waarvoor mijn oprechte dank”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief