Iedereen kan participeren in het windproject in BEERSEL en SINT-PIETERS-LEEUW

C21

Iedereen kan participeren in het windproject in BEERSEL en SINT-PIETERS-LEEUW

Spl
Foto © Elsie De Greef / Schepen van Energie en Leefmilieu, Veerle Leroy, opende de vergadering
 
Spl
Foto © Elsie De Greef / Een afgevaardigde van WE-Power van de Colruyt Group kwam uitleg geven
 
Spl
Foto © Elsie De Greef / De projectmedewerkers van Ecopower lichten heel het project toe
 

In CC de Meent in Alsemberg was er een participatievergadering over het windproject dat Ecopower en WE-Power van de Colruyt Group bouwen langs het kanaal. De werf met drie windturbines start eerstdaags. Schepen van Energie en Leefmilieu Veerle Leroy opende de vergadering want ook Beersel ondertekende het burgemeestersconvenant. Over heel Europa engageren lokale besturen zich daarin om de Europese klimaatdoelstellingen mee waar te maken.

Veerle Leroy: “Beersel wil met alle betrokkenen een ambitieus klimaatactieplan uitwerken, met bestuur, gemeenteraad en diensten, met bedrijven en bovenal met de burgers. Dit project past daarin. Niet alleen wordt hierdoor op ons grondgebied een flink aandeel hernieuwbare energie geproduceerd, bovendien kunnen alle inwoners rechtstreeks participeren.”

De windturbines zijn van het merk Senvion. Ze hebben een vermogen van 2 MW en ze zijn 146 m hoog. Ze produceren elk 4.500.000 kWh per jaar, dat is voldoende voor meer dan 2.000 huishoudens. Ze komen langs het kanaal Brussel-Charleroi, ten zuiden van de sluiswachterswoning aan het Sas van Lot.

Via Ecopower staan twee windturbines volledig open voor participatie. Iedereen kan dus rechtstreeks mede-eigenaar worden. Jan De Pauw, projectmedewerker bij Ecopower, stond hier uitgebreid bij stil. “In een coöperatie zoals Ecopower hebben de leden een dubbele band met hun bedrijf. Ze zijn aandeelhouder, en kunnen maximaal 6% dividend krijgen. Maar zeker zo belangrijk is, dat ze de stroom van hun eigen installaties kunnen afnemen. Zo krijgen ze greep op hun eigen energievoorziening.” Ecopower maakt geen winst op de elektriciteitslevering. Dit is een dienst aan de coöperanten en de voorwaarden zijn interessant voor kleine verbruikers. Het bedrijf krijgt hoge scores bij Greenpeace voor de kwaliteit van de groene stroom en voor het investeringsbeleid. Ook qua klantentevredenheid scoort de coöperatie erg goed, bv. bij Test-Aankoop.

Aandeelhouder kun je worden door een of meerdere aandelen van 250 euro te kopen. Zie voor de voorwaarden www.ecopower.be. De 50-60 aanwezigen hadden vooral vragen over de elektriciteitslevering, de rendabiliteit van het project en over de participatie. Een verslag van de vergadering kan nog altijd aangevraagd worden via info@ecopower.be. Een vergelijking van elektriciteitsleveranciers vind je hier: http://vtest.vreg.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2015
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief